Zlata Petković: Dama koja se ne zaboravlja

Zlata Petković: Dama koja se ne zaboravlja

Autor: | 21/12/2012

0

Posle kraćeg boravka u bolnici glumica Zlata Petković preminula je u pedeset osmoj godini, što su njena porodica, a i brojni poštovaoci i obožavaoci primili s velikom tugom. Iznenadni i neočekivan kraj života talentovane dame, koju su svi koji su je poznavali pamtili po iskrenoj dobroti, rastužio je javnost. Njene kolege su je hvalile zbog dobrog srca i plemenite prirode, a njena porodica, suprug Sanja Ilić i sinovi, ostala je nema od bola. Visok pritisak od koga je komičarka, stalni član „Jugoslovenskog dramskog pozorišta“, patila završio se kobnim moždanim udarom. Sedam dana posle izlivanja krvi u mozak i operacije, "zlato domaćeg glumišta“, epitet koji je prati, izgubilo je bitku za život.
Junakinja serije „Otpisani“ i nekadašnja misica imala je ispunjen privatni život, imala je harmoničan brak, pun ljubavi, razumevanja i poštovanja, sa proslavljenim muzičarem Sanjom Ilićem, sa kojim ima sina Andreja, pevača i reditelja spotova. Osim njih, neutešan je i Gvozden, Zlatin stariji sin iz prvog braka, koji joj je podario unuke, četrnaestogodišnju Teodoru i dvanaestogodišnjeg Đorđa. Iako je bila pobednica mnogih konkursa lepote, nikada nije bila opterećena izgledom. Najveće zadovoljstvo pronalazila je u društvu supruga i sina Andreja, kao i njihovog kućnog ljubimca, sive francuske pudle, i koristila je svaki slobodan trenutak da odu na neko lepo putovanje.
Životna priča dame naočite pojave i raskošnog glumačkog talenta počela je sasvim slučajno, u Svrljigu. Naime, majka poznate glumice bila je 11. februara 1954. u poseti svekrvi, a pošto je sneg zavejao sve puteve, i Zlatina majka nije mogla da se vrati u Niš, ona je na svet je došla u tom gradu. Glumica koja je imala priliku da „sjaj i bedu“ slave oseti još kao tinejdžerka, posle završene osnovne škole u Smederevu, gimnaziju je pohađala vanredno u Zagrebu, gde je 1970. godine učestvovala na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije. Izabrana je za prvu pratilju, što ju je odvelo u Tokio, gde se takmičila na izboru "Mis sveta", i gde je izabrana za mis fotogeničnosti, što joj je donelo prvu ulogu na filmu - glumila je u ostvarenju „Bubašinter“, Milana Jelića. Tada je odlučila da se posveti glumi i ušla je u uži izbor na Akademiji dramskih umetnosti, ali je odustala jer je tek bila završila prvi razred gimnazije. Godinu dana kasnije, 1971, postala je mis Jugoslavije. Potom je upisala Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, a među njenim „klasićima“ bili su: Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Bogdan Diklić, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Kada je 1976. diplomirala, dobila je ulogu Marije u kultnoj seriji “Povratak otpisanih”, što ju je vinulo u vrh tadašnje jugoslovenske kinematografije. Velika televizijska zvezda postala je stalni član “Jugoslovenskog dramskog pozorišta”, nižući briljantne uloge u teatru, kao i na televiziji, a ostvarila je i četiri uloge na filma. Učestvovala je u muzičkim festivalima, iako je imala predivan glas, nije želela da postane pevačica. Lepotica koja je osvajala urođenom prefinjenošću bila je poznata po neverovatnom profesionalizmu. U poodmakloj trudnoći sa Tozovcem i Predragom - Cunetom Gojkovićem vodila je „Folk paradu“.
Iako je sa suprugom Sanjom i sinom Andrejem vodila povučen život, ulogama u seriji „Ljubav i mržnja“ i „Selo gori, a baba se češlja“, vratila se na mali ekran.
- Ne pojavljujem se na mestima gde može da mi se desi da me neko slika bez moje volje i dozvole. Malo se družim sa ljudima koji se pojavljuju na važnim mestima. Imam nekoliko dragih prijatelja iz branše, ali su naša druženja sasvim iskrena. Moja kuća je moja, moja deca su moja, i oni ne moraju da trpe neprijatnosti zbog mog posla. Svoj život sam držala u vlastitim rukama, pa nisam bila u prilici da se razočaram. Imala sam sreće i mogućnosti da pokažem to što mogu i znam. Radila sam mnogo, ali nikada ništa čega bih se stidela - rekla je u jednom od poslednjih intervjua Zlata, koja je imala istančan osećaj za meru.
Zlata će ostati upamćena kao javna ličnost zlatnog doba nekadašnje republike koja se dostojanstveno i sa merom nosila sa slavom i svim lepim i ružnim što ona donosi.

Izvor: Life Content, Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin