Jelena Stupljanin ponosna što je dobila stalni angažman u prestižnom američkom pozorištu i oduševljena životom u Njujorku

Jelena Stupljanin ponosna što je dobila stalni angažman u prestižnom američkom pozorištu i oduševljena životom u Njujorku

Autor: | 19/01/2011

0

Zvezda filma Danisa Tanovića „Cirkus Kolumbija“i serije „Lisica“ koja je emitovana na „Radio-televiziji Srbije“, crvenokosa Jelena Stupljanin imala je čast da završi studije čuvene američke škole „Li Strazberg“, i to pred komisijom iz snova - Robertom de Nirom i Meril Strip. Tokom ovog školovanja stekla je neophodno iskustvo, a zbog izraženog talenta neko vreme je na ovom značajnom institutu držala časove glume mladim glumcima i deci.
Posle nedavno osvojene prestižne nagrade za najbolju solo glumicu na pozorišnom festivalu „The United Solo Festival“ u Njujorku, Jelena Stupljanin postala je traženo lice na Brodveju. Budući da je veoma angažovana otkad je postala stalni član pozorišne trupe “Rajzing Finiks”, harizmatična glumica iskoristila je nekoliko slobodnih dana da uživa u novogodišnjim čarima glavnog grada Srbije, gde je i rođena.
- Novogodišne i božićne praznike provela sam sa porodicom u Beogradu, posle čega sam se vratila u Njujork, gde sam odmah započela probe za novi pozorišni komad. Na moju veliku sreću postala sam član ugledne pozorišne kompanije „Rajzing Finiks“ sa kojom upravo pripremam sledeći komad - na početku razgovora za magazin „Hello!“ ponosno ističe Jelena Stupljanin i napominje da joj je nagrada na festivalu „The United Solo Festival“ otvorila vrata Brodveja.

- Nagradu mi je dodelila američka glumica Marša Mejson, bivša supruga Nila Sajmona. Na festivalu situacija je bila veoma čudna, ni najmanje nisam očekivala da će nagrada pripasti baš meni. Sela sam u šesti red, potpuno kežual obučena. Kada je Marša izgovorila moje ime, užasno sam se spetljala i prvo što mi je palo na pamet bilo je: „Jao, uopšte nisam lepa, kako ću da izađem na binu“. Međutim, to ni najmanje nije bilo bitno, bila sam presrećna - istakla je harizmatična glumica koja je svoju sreću jedva čekala da podeli sa članovima porodice i prijateljima u Srbiji.
- Oni su bili izuzetno ponosni i srećni. Brat, sestra i tata nisu mogli da veruju. Veoma sam vezana za porodicu i prijatelje. U Beograd dolazim dva ili tri puta godišnje. Iako sam veoma zavolela život u Njujorku, dešava mi se da, kad me obuzme nostalgija, spakujem kofere i dođem u Beograd - ističe Jelena i napominje da joj veoma prija što se u Americi zbližila sa glumicom Mirom Furlan.
- Mira i ja smo zajedno glumile u filmu “Cirkus Kolumbija” i od tada smo stalno u kontaktu. Kada sam u Beogradu, dopisujemo se preko elektronske pošte. Pre Njujorka, dok sam živela u Los Anđelesu intenzivno sam se družila sa njom i njenim suprugom rediteljom Goranom Gajićem. Mira je divna žena, imala je običaj da me svake nedelje pozove i pita: “Jelena, imaš li šta da jedeš?” Fino smo se slagale - kroz osmeh kaže talentovana glumica i ističe da od glume u Americi može veoma lepo da se živi i zarađuje.
- U Americi ne postoje repertoarske predstave. U pozorištu se igra jedna predstava mesec ili više dana, posle čega se skida sa repertoara i seli u Evropu. Kriza u kulturi i u pozorištu ne vezuje se za politiku. Problemi pozorišta su samo njihovi i rešavaju se unutar same kuće - ističe Jelena koja je, na njenu sreću, postala član „Sindikata pozorišnih glumaca Amerike“, a jednog dana želela bi i da zaigra u nekom visokobudžetnom američkom filmu.

- U Los Anđelesu, preko Danisa Tanovića imala sam prilike da upoznam glumca Kolina Farela. Bio je toliko sladak, fin i izuzetno šarmantan. Interesovao se za film koji sam radila sa Danisom, jer je i on sarađivao sa njim. Na rastanku sam mu pružila ruku, a on je mene tako čvrsto zagrlio - priča naša glumica koja nastupa u Brodveju i napominje da joj uspeva da dobrom glumom i “štreberskom” pripremom uvežbavanjem teksta sakrije akcenat koji mnogim našim glumcima u Americi predstavlja problem. Jelena ističe da život i karijeru namerava da nastavi u Americi.
- Posle dve godine boravka u školi “Li Strazberg”, mene je potpuno prošla kriza da se vratim u Beograd. Uspela sam da se prilagodim američkom načinu života i sistemu vrednosti koji je potpuno drugačiji od našeg. Između ostalog, Njujork je pun ljudi iz Srbije, i veoma smo povezani. Ipak potrebno je vreme da se prilagodiš Americi. Ono što je divno u Njujorku je što je prepun različitih događanja i u tom smislu je fantastičan za prilagođavanje za razliku od drugih gradova Amerike, koji su znatno manje “evropejski” od “Velike jabuke” - ističe Jelena Stupljanin koja živi na Menhetnu iznad univerziteta “Kolumbijan”.
- Trenutno živim sama, za razliku od perioda kada sam pohađala školu i živela sa dva cimera, između ostalih i sa bubnjarom Markom Đorđevićem i pijanistom Milanon Milanovićem. Njujork je bezbedan grad. Od pre nekoliko meseci mnogi Amerikanci se žale da je Njujork postao veoma dosadna metropola. Zbog straha od terora policije ima na svakom koraku. Naravno da postoje delovi ovog američkog grada koji važe za nebezbedne četvrti. Njih nisam posetila, niti to planiram. Nema potrebe jer je sve drugo u Njujorku prelepo - završava Jelena Stupljanin koja se nada da će se u Novoj godini zaljubiti i pored poslovne pronaći sreću i na emotivnom planu.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin