Frajle: Zaljubljenost nam greje dušu i daje vetar u leđa

Frajle: Zaljubljenost nam greje dušu i daje vetar u leđa

Autor: | 18/01/2016

0


Šarmantni muzički kvartet “Frajle” iza sebe je ostavio još jednu uspešnu godinu i hrabro zakoračio u novo poglavlje zajedničkog putešestvija.

Poznate novosadske „frajle“, Nataša Mihajlović, Jelena Mirković, Nevena i Marija Buča, već sedam godina publici poklanjaju drugačije melodije, vraćaju duh nekog zaboravljenog vremena u modernom ruhu i jedna drugoj nesebično daju vetar u leđa.

O tome ko je od njih četiri najprodorniji glas razuma u grupi, postoje li u današnjem društvu prave frajle, ali i zbog čega se posebno raduju godini koja je tek počela, vrcave muzičarke, između ostalog, govore za “Hello!”.

Ulazite u sedmu godinu postojanja. Koliko su se “Frajle” promenile i u čemu je ta promena najočiglednija?

Marija: Promenile smo se dosta, jer sedam godina nije mali period. U međuvremenu, upoznale smo nove ljude, naučile i čule od njih nešto novo, bile i živele u drugim gradovima, putovale, nastupale sa sjajnim umetnicima. Sve to ostavlja trag i u ponašanju i u duši. Na sreću, sve su to lepa iskustva koja su nas promenila nabolje. Naravno, i kroz ne baš lepa iskustva može dosta toga da se nauči i njih posmatramo isključivo kao školu. Suštinski, naš vrednosni sistem je ostao isti, što je najvažnije. Boja kose, izgled i sve te stvari su dobre promene koje mi, kao sve žene, volimo.

Kažu da je sedma godina zajednice kritična za opstanak. Ima li bure na vidiku?

Jelena: Što se tiče bure, nju smo dočekale i ispratile ove godine u Dubrovniku, tako da verujemo da će to biti jedina bura u našoj sedmoj godini. A i mirno more nikad nije napravilo dobrog mornara.

Da li je neka od vas razmišljala o samostalnom nastavku karijere?

Marija: Svaka od nas je samostalno radila do pre sedam godina, tako da je moguće da će raditi i za godina godina. Dotle nas čeka puno koncerata, albuma, avantura i divnih momenata. Naravno da svaka ima svoje muzičke vizije i stalno razgovaramo o tome. Sve dok su nam vizije iste mi ćemo biti zajedno. To je kao da nekoga u srećnoj vezi pitate da li razmišlja da ne bude u vezi. Naravno da je odgovor ne.

Kako prevazilazite teške trenutke, nesuglasice i nesporazume?

Nevena: Nas četiri funkcionišemo kao četiri musketara. U svakom poslu, pa i u ovom, ima teških trenutaka, uspona i padova. Sve četiri smo veliki borci i trudimo se da gledamo da je čaša napola puna, a ne napola prazna.

Koja je od vas četiri glas razuma?

Jelena: Na prvu loptu možemo da se složimo da je to Nevena, jer uvek sagleda stvari iz različitih uglova i prepozna kad je pravi trenutak za nešto. Ali, kad se malo udubimo u sve to, onda sve četiri imamo poneki komentar, dopunimo se, i to onda dobije oblik kakav želimo. Šta god da je u pitanju.

Ima li danas pravih frajli ili su gospođice lepih manira ugrožena vrsta?

Nataša: Ima. To su žene modernog doba, svoje, lepih manira, urbane, one koje cene znanje, vole da uče, saznaju, sve su one frajle ovog vremena.

Razmišljate li o preseljenju u Beograd ili je Novi Sad vaša sigurna luka?

Nevena: Živimo u Novom Sadu i za sada je on naša luka. Živele smo u Beogradu neko vreme, takođe i u drugim gradovima u regionu, jer su obaveze to zahtevale. Spremne smo da odemo i dalje, i da zbog internacionalne karijere “frajlomobil” otputuje i usidri se u nekoj svetskoj metropoli.

Da li ste i dalje sve četiri emotivno slobodne umetnice?

Nataša: Umetnici moraju da budu slobodnog duha da bi stvarali, bili inspirisani i pomerali granice. Naša srca mogu da pripadaju nekome, to greje dušu i daje nam vetar u leđa da budemo poletne i večno zaljubljene.

Veoma ste posvećene poslu. Imate li vremena za male životne radosti i u čemu najviše uživate kada niste u studiju ili na sceni?

Nevena: Naš posao je veoma dinamičan, prelazimo veliki broj kilometara, posećujemo različite gradove. To je naš život i sve što doživljavamo na tom putu je za nas "mala radost", šetnja kroz grad gde nastupamo, kafa sa novim, zanimljivim ljudima, neka nova ukusna hrana, običaji i tradicija mesta koje obilazimo. To nam osvežava život i daje inspiraciju za neke nove melodije. Kad smo kod kuće, svaka ima svoj način "punjenja baterija". Ja volim da kuvam i gledam "Star Track", Marija voli da izlazi sa prijateljima po kafanicama i da nekud otputuje na nekoliko dana, Jelena voli da šeta, bude kod kuće i čita, a Nataši se dopada da vreme provodi sa prijateljima i porodicom, da trenira pored Dunava i šeta svoja tri psa.

Zbog čega se najviše radujete ovoj godini?

Nataša: Raduju nas putovanja. Nešto nam "miriši" da ćemo ove godine da putujemo na malo dalje destinacije. Prvi nastup ove godine nas čeka u Parizu i jedva čekamo da prozborimo francuski, jedemo francuski sir, pijemo lepo vino i zapevamo "Menjam dane" pred Francuzima.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Privatna arhiva, Sever Zolak
Tagovi: Frajle