Sve je spremno za bajkovito venčanje kraljevića Filipa Karađorđevića i Danice Marinković

Crkveno venčanje kraljevića Filipa Karađorđevića i njegove izabranice, umetnice Danice Marinković, biće održano sledeće subote u Sabornoj crkvi.

Očekuju se monarsi Grčke, Španije, Švedske, Danske, a kako navode “Novosti”, moguć je dolazak i princa Čarlsa i kralja Gustava.

Na prvo venčanje jednoj od trojice sinova prestolonaslednika Aleksandra stiže tri stotine zvanica iz zemlje i sveta. Među njima će biti državnici, političari, prijatelji dve porodice, ali i rođaci i prijatelji iz kraljevskih kuća Grčke, Španije, Velike Britanije, Švedske, Danske… Očekuje se i da će prinčeva majka, princeza i vojvotkinja Marija da Glorija od Orleansa i Bragance, doći u srpsku prestonicu sa svoje dve ćerke, mladim vojvotkinjama iz drugog braka sa vojvodom Ignasijom.

Poglavar Spc, patrijarh Irinej i zvona Saborne crkve u Beogradu oglasiće, naredne subote u ranim popodnevnim satima, prvo kraljevsko venčanje i prvi kraljevski brak u porodici prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, koji ima trojicu sinova.

– Venčanje mladog princa Filipa i mlade Danice ima istorijski značaj, kako za kraljevsku porodicu, tako i za srpski narod i državu. Dinastiji ovaj brak omogućava porodični kontinuitet, potomke i naslednike, a narodu i državi nastavak nacionalne tradicije i definitivni povratak Karađorđevića kući – smatra Dragomir Acović, član Krunskog saveta ove dinastije.

Princ Filip Karađorđević: Moje i Danino venčanje biće nalik venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije

Ljubav je htela da se od trojice kraljevića, najstarijeg Petra i blizanaca Aleksandra i Filipa, ovaj treći prvi oženi. Zaljubio se u četiri godine mlađu Danicu Marinković, ćerku Bebe i Cileta Marinkovića, prijatelja kraljevske porodice, koju je više puta sretao u dvoru na Dedinju, ali i u Londonu, gde oboje rade.

Danica Marinković i princ Filip, Foto: Promo

– Nastavili su da se viđaju u Parizu, Americi i Beogradu. Oboje vole umetnost i to ih je najviše zbližilo. Svoju ljubav su obelodanili letos u vreme svadbe princa Đorđa i princeze Felon na Oplencu. Posle toga, krajem jula usledila je i veridba – otkrivaju u kraljevskom dvoru.

Filip je diplomirao na londonskom Univerzitetu za umetnost i društvene nauke. Završio je hotelijerske studije u Lozani, i bavio se ugostiteljstvom. Danas se bavi finansijama u Londonu. Danica je završila studije slikarstva i slavistike u Parizu i Londonu, a magistrirala je grafički dizajn u Engleskoj. Oboje se bave promocijom Srbije u svetu. Ovo leto su zajedno proveli na putovanju po Americi.

hellomagazin.rshello/privatna arhiva

Više o temama: