Do 2025. godine dve trećine ćovečanstva ostaje bez vode

ROSA Plant Bottle

Podatak iz naslova verovatno vam zvuči neverovatno, ali naučnici upozoravaju da je sasvim istinit, te da su rezerve pijaće viode iz godine u godinu sve manje. Potrošnja vode se udvostručila od 1950. godine, a količina zagađene vode je veća nego u basenima 10 najvećih svetskih reka! Kada ove činejnice bliže razmotrimo jasno je da ne vodimo dovoljno računa o jednom elementu od koga nam zaista zavisi život na planeti, a to je upravo voda.
Uglavnom zahvaljujući ljudskoj nepažnji resursi čiste vode iz godine u godinu se sve više smanjuju, a narušava se i prirodni balans usled klimatskih promena. Iako i mi te promene itekako osećamo, kao da to nije dovoljno da shvatimo da je zaista važno da počnemo više da se brinemo o okruženju u kome živimo. Posebno je važno da vodu ne uzimamo zdravo za gotovo i razmišljamo o tome da se prema ovom dragocenom resursu odnosimo odgovorno imajući na umu i generacije koje tek dolaze.
Rosa voda prepoznala je potrebu za očuvanjem prirodnih izvora vode, te već deceniju radi na zaštiti svojih izvora na Vlasini. Kao rezultat preduzetih napora u oblasti zaštite životne sredine, nedavno su fabrika „Vlasinka“ i Rosa voda dobile Zlatni EWS sertifikat koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i zaštitu voda (European Water Stewardship), koji predstavlja potvrdu visokih eko standarda.

Sertifikat

„Vlasinka“ je tako postala prva fabrika, a Rosa prvi i jedini proizvod u Srbiji koji su dobili ovaj prestižni evropski sertifikat. Kako bi motivisala i svoje potrošače da više razmišljaju o zaštiti prirode, Rosa se već dugo aktivno bavi uvođenjem inovacija u oblasti održive ambalaže. Tako je pre nekoliko godina prva na tržište Srbije , ali i cele Evrope, uvela eko bocu koja je sačinjena od 30 odsto materijala biljnog porekla što ovu bocu čini potpuno adekvatnom za reciklažu.

Više o temama: