Pravilna nega lica prema tipu kože

Pravilna nega lica prema tipu kože

Autor: | 07/01/2015

0

Suvoj koži trebaju kreme bogate antioksidansima jer vežu vodu, masnoj koži pomažu maske od gline, a suva koža treba izbegavati piling na voćnoj bazi.

Svakodnevno na lice utiču brojni faktori, od sunca, vetara, vrućine, hladnoće i ishrane. Prvi korak u nezi kože lice jeste pravilno odrediti tip kože. Suvu kožu karakterišu svrab, zategnutost, ljuštenje i grubost na dodir. Masna koža se sjaji, a pore su proširene. Mešovita koža je na nekim delovima suva, a na drugima masna. Osetljiva koža svrbi, a česti su i tragovi nalik na opekotine te alergije na razne kozmetičke proizvode kao i akne.

Čišćenje lica prema tipu kože

Suvoj koži najviše odgovara nežno čišćenje dva puta na dan gelom koji sadrži glikolnu i mlečnu kiselinu ili vitamin F koji hrani kožu. Za masnu je odličan blagi tonik ili gel za umivanje niske PH vrednosti, bez ulja i alkohola, koji će ukloniti višak masnoće i istovremeno nahraniti kožu. Mešovita koža najbolje podnosi blago mleko za čišćenje lica, dok su za osetljivu najbolji proizvodi bez alkohola i mirisa, i to jednom na dan.

Redosled nanošenja proizvoda

Ujutro najpre očistite kožu, nanesite hidratantnu kremu, kremu za sunčanje, a potom nanesite šminku. Određene kreme za dnevnu negu sadrže zaštitni faktor, pa nije potrebno posebno nanositi kremu za sunčanje. Naveče očistite kožu, nanesite proizvod s retinolom, koji zateže kožu i vraća joj sjaj te elastičnost. Ako vam je proizvod s retinolom prejak, nanesite ga nakon hidratantne kreme. Kreme s retinolom treba da se nanose samo noću jer mogu reagovati na sunce.

Za suvu kožu najbolja je hidratantna krema bogata antioksidansima koji vežu vodu i deluju protupalno, masnoj najviše odgovara krema bez ulja, dok je za osetljivu najbolja krema bogata uljima, ali bez alkohola i parfema koji iritiraju kožu.

Piling prema tipu kože

Piling od voća može biti grub za osetljivu i suvu kožu jer su kiseline iz voća izrazito agresivne i izazivaju ljuštenje kože, zato umesto njega koristite piling koji sadrži salicilnu i glikoličnu kiselinu. Osim što pomaže u odstranjivanju mrtvih ćelija kože, piling salicilnom i glikoličnom kiselinom deluje i protiv upale, pa je idelan za sve tipove kože.

Maske za lice

Maske za lice čiste pore i smanjuju crvenilo, a one koje sadrže glicerin hidratizuju kožu. Maske od gline isušuju kožu i povećavaju cirkulaciju, a dobre su za masnu kožu. Jedina mana je što zatvaraju pore.

Tonik

Tonik smanjuje sjaj lica, a oni s alkoholom su dobri za skidanje šminke. Žene sa suvom kožom i one sklone crvenilu trebaju ih izbegavati jer izazivaju iritaciju, dok je za one s masnom i mešovitom kožom najbolji tonik bez alkohola. Poželjno ga je koristiti jednom ili dva puta na dan.

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin