U Sarajevu sahranjen Kemal Monteno

U Sarajevu sahranjen Kemal Monteno

Autor: | 28/01/2015

0

Velikan muzičke scene Kemal Monteno, koji je prošle nedelje preminuo u Zagrebu u 67. godini, sahranjen je danas u Sarajevu. Na gradskom groblju "Bare", gde od danas počiva u aleji velikana, kantautora je ispratilo, pored članova porodice, više od dve hiljade prijatelja i onih koji su voleli njegove pesme.
Sahrani muzičara prisustvovalo je i mnogo njegovih prijatelja i kolega iz Hrvatske i Srbije.
- Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja muzika greje naša srca i duše - kazao je opraštajući se od svog dugogodišnjeg prijatelja glumac Rade Šerbedžija, koji je recitovao i stihove Montenove pesme "Dušo moja".
Kovčeg, na kojem nije bilo verskih obeležja, spušten je u grobnicu uz zvuke pesme "Sarajevo, ljubavi moja".
Pre sahrane u 12 časova u Sarajevskom Narodnom pozorištu održana je komemoracija na kojoj su govorili Zdravko Čolić, Dino Merlin, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Ismeta Dervoz i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo.
Scena je bila prekrivena ružama i njegovom crvenom gitarom od koje se nije odvajao, a dvorana premala za sve one koji su želeli da mu odaju poslednju počast, preneli su mediji u regionu. Tokom trajanja komemoracije prikazane su fotografije iz života legendarnog kompozitora, a ansambl “Korone” interpretirao je evergrin “Sarajevo, ljubavi moja”.
Sala pozorišta bila je premala da primi sve Kemalove sarajevske prijatelje i kolege. Ismeta Dervoz, dugogodišnja saradnica i prijateljica pokojnog pevača otvorila je komemoraciju i pozvala sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast velikom prijatelju.
Veliki broj poznanika i prijatelja stigao je na plato ispred Narodnog pozorišta, a među njima su bili Halid Bešlić, Nazif Gljiva, Zijo Valentino, Jovo Divjak, Hanka Paldum, Neda Ukraden i mnogo drugih poznanika i prijateljia.
- Da sam birao brata osim onog po rođenju, izabrao bih Kemu. Jednog dana nazvao me je Milan Stupar koji mi je rekao: "Imaš pesmu koju je trebalo da peva Josipa Lisac". To je bila pesma "Sinoć nisi bila tu" u vreme dok sam još bio student na Ekonomskom fakultetu. I ta ista pesma je opredelila moj život, moju karijeru, a Kemal Monteno je postao moj prijatelj i saradnik. Nakon toga "Gori vatra" me je učvrstila u ovom poslu. Ako bi čovek birao nekoga za brata, osim onoga po rođenju, onda je to Kemo. Imali smo pauze u druženju, a poslednja poruka koju sam dobio od njega bilo je uoči beogradskih koncerata: "Srećno" - rekao je Zdravko Čolić.
Sećanje na prijateljstvo sa Montenom, sa prisutnima je podelio i Dino Merlin.
- Pravio sam mu društvo za kockarskim stolom u hotelu "Panorama" u Zagrebu. Nikada to nisam radio, ali igrao sam i izgubili smo pare. Mislio sam kako je čovek uvek na gubitku, ali sada znam da sam ja na dobitku zbog vremena koje sam proveo s njim - zaključio je proslavljeni muzičar.
Komemoracija je završena desetominutnim aplauzom preminulom velikanu muzičke scene omiljenom u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije.

Izvor: Dnevni avaz; Tanjug

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti