Pored toga što poboljšavaju ukus jelima, začini mogu uticati pozitivno i na opšte zdravlje, pokazuju istraživanja.
Cimet, đumbir i kardamom nisu pogodni samo za kuvana jela i pečenja, već su odlični i protiv stresa, a naučno je dokazano i da popravljaju raspoloženje.
Medenjaci i kolačići sa anisom nisu bez razloga omiljeni i kod starih i kod mladih. Začini koji se nalaze u njima, kao što su muskat, piment i karanfilić, svojim izvrsnim ukusom plene, a svojim zamamnim mirisom golicaju nozdrve. Njihova eterična ulja pozitivno utiču na opšte stanje organizma. Podstiču krvotok i stvaraju osećaj topline tokom hladnih zimskih dana. Međutim, to još nije sve. Oni takođe sadrže neke vredne supstance, koje pozitivno deluju na naše raspoloženje.
Još u dvanaestom veku je isceliteljka, Hildegard von Bingen, nesrećnim srcima preporučivala kolače sa karanfilićem, muskatnim oraščićem i cimetom.
Izvor: stvarukusa.rs
Pročitajte još
Sergej i Kristina Ćetković ovako slave krsnu slavu, niko ne sedi za stolom
Sergej i Kristina Ćetković slave Svetog Nikolu
20/12/2025
Saznajte višeŽeljko Joksimović oduševio! Premijera večeras u 20:12h
Željko Joksimović snimio duet sa Sašom Matićem
20/12/2025
Saznajte višeKome, ako ne njoj? Tamari Grujić dodeljena nagrada, bravo!
Tamara Grujić dobila nagradu za filantropiju
19/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)