Da li žvaka smanjuje apetit?

Da li žvaka smanjuje apetit?

Autor: | 04/02/2015

0

Žvakanje žvake je jedan od trikova kojim se neki koriste kako bi smanjili apetit, ali i ublažili stres

Žvakanje žvake je jedan od trikova kojim se neki koriste kako bi smanjili apetit, ali i ublažili stres. Stručnjaci, gastroenterolozi, međutim, preporučuju izbegavanje ove navike. Za to postoji nekoliko razloga: ovo može da podstakne javljanje sindroma iritabilnog creva, poremećaja koga karakterišu bol u predelu abdomena, grčevi u stomaku i promene u ponašanju creva.

Žvakanjem se, naime, unosi više vazduha što izaziva naduvenost i bol u predelu abdomena. Još jedan razlog je, prema rečima dr Tatjane Cvejić Pašić, gastroenterologa i hepatologa u Kliničkom centru Srbije, što se žvakanjem žvake izaziva jače lučenje kiseline:

- Kada se žvaće žvaka tada rade mišići usana i obraza, odakle u mozak dolazi signal da hrana ulazi u želudac, pa se stvara osećaj sitosti. Međutim, ova radnja izaziva dodatno lučenje želudačne kiseline, što, kasnije, izaziva veću glad, pa se zbog toga unese više hrane.

I nedavno objavljena studija pokazala je da žvakanje žvake ne utiče na smanjenje unosa kalorija, a žvaka sa ukusom nane utiče na smanjenje unosa zdrave hrane, pre svega voća i povećava želju za brzom hranom kao što su čips i slatkiši.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: apetit stres

Pročitajte još