Žvakanje žvake je jedan od trikova kojim se neki koriste kako bi smanjili apetit, ali i ublažili stres
Žvakanje žvake je jedan od trikova kojim se neki koriste kako bi smanjili apetit, ali i ublažili stres. Stručnjaci, gastroenterolozi, međutim, preporučuju izbegavanje ove navike. Za to postoji nekoliko razloga: ovo može da podstakne javljanje sindroma iritabilnog creva, poremećaja koga karakterišu bol u predelu abdomena, grčevi u stomaku i promene u ponašanju creva.
Žvakanjem se, naime, unosi više vazduha što izaziva naduvenost i bol u predelu abdomena. Još jedan razlog je, prema rečima dr Tatjane Cvejić Pašić, gastroenterologa i hepatologa u Kliničkom centru Srbije, što se žvakanjem žvake izaziva jače lučenje kiseline:
- Kada se žvaće žvaka tada rade mišići usana i obraza, odakle u mozak dolazi signal da hrana ulazi u želudac, pa se stvara osećaj sitosti. Međutim, ova radnja izaziva dodatno lučenje želudačne kiseline, što, kasnije, izaziva veću glad, pa se zbog toga unese više hrane.
I nedavno objavljena studija pokazala je da žvakanje žvake ne utiče na smanjenje unosa kalorija, a žvaka sa ukusom nane utiče na smanjenje unosa zdrave hrane, pre svega voća i povećava želju za brzom hranom kao što su čips i slatkiši.
Izvor: Novosti
Pročitajte još
Dule Savić: Uvek sam verovao u Vujadina, to je najveća pobeda
Dule Savić o Vujadinu i njegovom talentu
23/12/2025
Saznajte višePeđa Jovanović mora na operaciju tumora u Beč
Peđa Jovanović mora da operiše tumor
22/12/2025
Saznajte višeDejan Stanković stigao na Marakanu, od danas je ovo njegov novi posao, rekao zbogom Rusiji
Dejan Stanković ponovo trener Crvene zvezde
22/12/2025
Saznajte višeTri godine tuge teške kao olovo: Na današnji dan preminuo je Marinin i Futin sin
Godišnjica smrti Milana Laće Radulovića
22/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)