Monika Seleš priznala da pati od poremećaja u ishrani

Monika Seleš priznala da pati od poremećaja u ishrani

Autor: | 04/02/2015

0

Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji Monika Seleš otkrila je da je nakon incidenta koji se desio na terenu, kada je čovek iz publike ubo nožem u leđa, patila od poremećaja u ishrani i da se prejedala kolačima i čipsom. Devedesetih godina prošlog veka ona je bila jedna od najpoznatijih i najboljih teniserki. Ipak, njena karijera od 30. aprila 1993. godine kada je u Hamburgu odigrala četvrtfinale meča protiv Bugarke Katarine Malajeve naglo i brutalno je prekinuta. Naime, Nemac Ginter Parhe, opsednuti fan teniserkine najvaće konkurentkinje Štefi Graf uleteo je na teren i ubo je kuhinjskim nožem. Tog dana istorija ženskog tenisa u svetu je promenjena. Uprkos tome što je Monikina rana brzo zarasla, ona se nije bavila tenisom dve godine nakon tog nemilog događaja.

Selešova je tada počela nekontrolisano da unosi hranu, a stručnjaci kažu da je ovaj poremećaj razvila kao odrasla osoba, zato što je napad na terenu bio traumatično iskustvo za nju. Takođe, bila je pod konstantnim pritiskom da bude najbolja, što joj od 1995. godine više nije polazilo za rukom, a potom je doživela novu dramu - njen otac i trener Karolj Seleš oboleo je od raka. Monikin izgled i kilaža koja je varirala bili su pod budnim okom javnosti i predmet podsmeha medija.

Dve decenije kasnije, nekada najbolja teniserka i čudo od deteta, odlučila da javno govori o svom problemu kako bi pomogla drugima. Govore često drži i u Nacionalnom udruženju za poremećaje u ishrani. Ali, nije joj bilo lako da prizna svoje muke. Kaže da je prošlo mnogo vremena dok se nije oslobodila i bez pritiska pričala o svemu. Jedan od razloga zbog kojih četrdesetjednogodišnja Amerikanka rođena u Novom Sadu radi sve ovo jeste njena želja da razvije svest o tome da je poremećaj u ishrani bolest u pravom smislu te reči.


Takođe, čuvena "Mala Mo" navodi da joj nije bilo lako da shvati šta se događa s njenim apetitom - nije razumela zašto je toliko disciplinovana i koncentrisana na terenu, a van njega nije uspevala da održi nikakvu kontrolu nad svojom ishranom.
- Bilo me je sramota zbog toga. Ipak, i dalje patim od poremećaja, ali sve je u tome da naučiš s time da se nosiš - rekla je slavna teniserka.

Autor: Life Content
Foto: Sipa Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: monika seleš