Odraz zdravlja: Čvrsti i zdravi nokti

Odraz zdravlja: Čvrsti i zdravi nokti

Autor: | 15/02/2015

0

Osim redovne nege koju nokti zahtijevaju, zdravima će ih održati i pravilna ishrana.

Kako do otpornih noktiju?

Izgled noktiju takođe može otkriti u kakvom vam je stanju organizam, pa obratite pažnju na ishranu kako bi i im osigurali dovoljnu količinu minerala i vitamina. U svakodnevni meni uključite vitamine A, B, i D. Neophodni su i proteini i gvožđe, a posebno je bitan kalcijum koji je prvi saveznik zdravih i lepih noktiju.

Omega-3 masne kiseline vaše će nokte učiniti otpornima i čvrstima zbog čega nećete imati problema s njihovim listanjem i pucanjem. Ako niste znali, njih možete pronaći u plavoj ribi (losos, haringa, skuša, inćun, sardina, tunjevina), orašastim plodovima i lanenim semenkama.

Povratite sjaj noktima

Ako niste pazili pa su vam nokti ipak ispucali i tanki, vreme je da im vratite snagu. Za početak ih masirajte svakodnevno uljima koja sadrže vitamin E kojima ćete ih nahraniti i istovremeno njegovati kožicu oko njih te će oni postati čvršći.

Nekoliko saveta za zdrave nokte:

1. Na spoljni deo nokta uvek nanesite lak koji će ih štititi.
2. Njegujte kožicu oko noktiju kako bi uvek bila vlažna. Time ćete sprečiti njeno pucanje koje može dovesti do krvarenja.
3. Nosite rukavice prilikom pranja sudova i kućnih poslova kako ih voda ne bi isušila i kako biste izbegli kontakt s hemikalijama.
4. Učestalo upotrebljavajte kremu za ruke

Izvor: ordinacija.hr

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti