Kristen Stjuart: Prva Amerikanka koja je dobila nagradu Cezar

Kristen Stjuart: Prva Amerikanka koja je dobila nagradu Cezar

Autor: | 23/02/2015

0


Glumica Kristen Stjuart postala je prva Amerikanka koja je dobila Cezara – nagradu Francuske filmske akademije. Zvezda filmskog serijala "Sumrak saga" trijumfovala je u kategoriji najbolje glumice u epizodnoj ulozi, za rolu u filmu "Clouds of Sils Maria" Olivijea Asajasa, u kojem glumi zajedno s Francuskinjom Žilijet Binoš.


Pobeda Stjuartove pomalo je bacila u senku, bar kad su medijski napisi u pitanju, trijumf francusko-mauritanijskog filma "Timbuktu" Abederahmana Sisaka. Priča je o tom drevnom gradu na severu Malija, pod upravom muslimanskih ekstremista koji su lokalnom stanovništvu zabranili sve: muziku, smeh, cigarate, pa čak i fudbal, osvojila je sedam nagrada na 40. dodeli nagrada Cezar u Parizu.


Sisako, rođen u Mauritaniji, a odrastao u Maliju, na dodeli nagrade Cezar, francuskom ekvivalentu američkog Oskara, proglašen je i za najboljeg reditelja. On je, primajući nagradu za najboljeg reditelja, zahvalio rodnoj Mauritaniji, u kojoj je film i snimljen, ali i Francuskoj jer je dokazala da je nacija "otvorena za druge" time što je njegov rad nagradila.


Zvezda dodele Cezara bio je i američki glumac Šon Pen, koji je dobio počasnu nagradu za životno delo i ovacije publike u teatru Šatle u Parizu.
Nagrade za najboljeg glumca i glumicu otišle su u ruke pripadnika francuske nove generacije mladih glumaca: Pjeru Nineu za naslovnu ulogu u filmu "Iv Sen Loran" i Adeli Anel za rolu u filmu "Les combattants".


Autor: Life Content

Foto: Sipa Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: kristen stjuart