Džejn Fonda: Borba za ravnopravnost žena

Džejn Fonda: Borba za ravnopravnost žena

Autor: | 06/03/2015

0

Američka glumica, ali i aktivista za prava žena, Džejn Fonda izjavila je da je ustrojstvo muške moći koje je vekovima dominiralo svetom načeto, 'ali da nema ničeg opasnijeg od ranjene zveri'.
Glumica je u intervjuu za AP ocenila da je 'najuporniji problem s kojim se čovečanstvo suočava problem patrijarhata', za koji je još rekla da je delom kriv za jačanje terorizma i uništavanje životne sredine.
Patrijarhat je veoma ukorenjen, što je ženama koje se bore za ravnopravnost otežavalo da ga dovedu u pitanje, ali žene su uspele da učine prodor. Muška moć je sada ranjena, ali nema ničeg opasnijeg od ranjene zveri, koja se bori, mlati repom s bodljama, pri čemu mnogo ljudi bude teško ranjeno - izjavila je u intervjuu, uoči sastanaka UN na kojima će se sledeće sedmice proceniti napredak u ostvarenju ravnopravnosti žena.
-  Ovaj izazov muškoj moći,  nije imao uticaj samo na terorizam i životnu sredinu, nego i na žene koje traže ravnopravnost zato što 'ima puno muškaraca koji neće da se zauzmu za to' - dodala je Džejn.
- Tako da stalno moramo da se podsećamo koliko daleko smo otišli i koliko još moramo da idemo - rekla je Džejn, koja će 12. marta u sedištu UN pomoći grupi za prava žena 'Jednakost sada' da pokrene kampanju u kojoj će pozvati sve vlade da ponište ili izmene zakone kojima se diskriminišu žene.

Izvor: Gloria

Foto: SIPA

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: džejn fonda