Marko Mitanovski: Trijumf srpske kreativnosti u Londonu

Marko Mitanovski: Trijumf srpske kreativnosti u Londonu

Autor: | 23/03/2015

0

Izgleda da još od debitantske kolekcije Vivijen Vestvud niko nije uspeo da uzburka specifični londonski modni establišment kao što je to nedavno učinio Marko Mitanovski. Srpski dizajner zauzeo je udarne stranice „Dejli mejla“ i „Indipendenta“ i napokon otvorio čelična vrata surovog sveta svetske modne scene, u kome samo talenat nije dovoljan. Već po prvim koracima manekenke ofarbane u crno od glave do pete, sa masom bizarnih detalja, u kreaciji koja pleše na tankoj oštrici noža umetnosti, bilo je jasno da je Marko uspeo ono o čemu su i mnogo veća imena samo maštala. Ovaj kreator, ipak, sa ekstremnom dozom prizemnosti govori o velikom uspehu.
- Zahvalan sam što je trud koji smo moji saradnici i ja uložili prepoznat. Specifičnost ove kolekcije je u tome što sam blisko sarađivao sa vajarom Milanom Stošićem, koji je uradio odlivke pršljenova, i dizajnerkom nakita Mateom Li. Video i fotografije je u istom duhu uradio Marko Sovilj, a cipele „Lilu“ su na savršen način dopunile poruku koju smo poslali sa londonske Nedelje mode. Svima sam beskrajno zahvalan jer su dali više od sebe, što je publika prepoznala i nagradila. Smatram da je talenat jedini adut kojim čovek raspolaže. Naučio sam da se krećem u okviru sopstvenih kapaciteta, da izvlačim maksimum. Shvatio sam i da je ključ u doslednosti. U tom slučaju uspeh vas sam pronalazi. Tragati za njim je bespredmetno, on dolazi sam po sebi - kaže talentovani dizjaner za "Hello!".
Navodi da je umetnost najbolji način da čovek dopre do svoje suštine. Kada je na dobrom putu, ne postoji bojazan da će ga bilo šta, makar to bio i uspeh preko noći, odvojiti od tla i odvesti u pogrešnom pravcu.
- Prevashodno sam umetnik. Najvažnije je naučiti da su umetnost i neizvesnost neraskidiva celina. Učim, neprestano se nadgrađujem. Svaku informaciju, veštinu i znanje upijam kao sunđer. Moji saradnici su svi odreda moji veliki učitelji i ne bi bilo fer izdvojiti bilo koga.
Kako to obično biva, vanserijski talenat jednostavno ne može da ostane u zapećku, jer uvek ima lovaca koji po automatizmu reaguju na blesak nečega što je novo, netaknuto i revolucionarno. Tako je i Lejdi Gaga svojevremeno angažovala ovog kreatora. Međutim, Marko priznaje da još sanja da irsku divu Bjork odene u neke od svojih kreacija. O famoznom prvom redu, za kraj, priča vrlo praktično.
- U Londonu, za razliku od Beograda, prvi red u najvećoj meri popunjavaju veliki kupci, stilisti i modni kritičari. Bez njih, ma kako talentovan kreator bio, niko ne bi mogao da zatvori onaj manje romantični deo priče - finansije. Mislim da Srbija raspolaže velikim brojem mladih, ekstremno talentovanih ljudi, međutim, nigde nema podrške. Kao da je sve važnije od onoga što je jedino bitno - naše budućnosti.

Piše: Nikola Golubović; Life Content

Foto: Getty Images

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin