Kokosova palma (Cocos nucifera) drvenasta je biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime potiče od grčke reči сосо (zrno, plod). Pod tim imenom kokosova palma je poznata svuda u svetu, a svuda u svetu se i koristi.
Već smo pisali o kokosovom ulju, a danas je red da pišemo o samom kokosovom orahu i kako da ga otvorite i pojedete:)
Prilikom kupovine odaberite kokose koji su u ruci teški, bez pukotina i bez tragova vlage i budji, a pogotovo s gornje strane kokosa gdje se nalaze tri mala udubljenja. Kokos koji odaberete protresite u ruci kako biste osetili prisutnost kokosovog soka u njegovoj sredini, a ta prisutnost je najbolji dokaz njegove zrelosti.
Kokosov orah je sa spoljne strane presvučen veoma tvrdom korom, te zbog toga dosta ljudi odustane od kupovine jer prosto ne zna kako da ga otvori i pojede.
Da biste pojeli kokos prvo je potrebno da iz njega izvadite kokosovu vodu. To ćete uraditi tako što ćete prvo okrenuti oštriju stranu kokosa na dole, a na obloj strani videćete tri udubljenja, ta udubljenja su mesta na kojima je kokosova kora najmekša, probušićete ta tri mesta, najbolje sa otvaračem za vino i onda okrenuti kokosov orah na cediljku preko neke posude da se iscedi kokosova voda. Tu vodu, iako nije nekog posebnog ukusa popijte jer je veoma zdrava i bogata kalijumom.
Zanimljiv podatak je i da kokosova voda sadrži isti udeo i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.
Zatim, kada ste iscedili svu vodu, vodoravno ga položite na dasku za sečenje, a čekićem ga udarajte po sredini i okrećite dok ne pukne čvrsta opna.
Možete orah umotati u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razleteli okolo. Kada ste prepolovili kokosov orah, uzmite oštar nož i odvojte meso kokosa od njegove opne. Kada odvojite kokosovo meso od kore videćete da je ono sa unutrašnje strane belo, a sa spoljašnje strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.
Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mleko ili kokosovo brašno.
Izvor: kodren.com
Pročitajte još
Znate li koliko godina ima Viki Miljković? Danas joj je rođendan, a slavlje je duplo
Rođendan Viki Miljković je danas
18/12/2025
Saznajte višeKo želi može da čestita: Bivša supruga Dženana Lončarevića ne krije ponos, dugo je čekala ovaj dan
Sin Dženana Lončarevića završio fakultet
18/12/2025
Saznajte višeBiljana Ristić se vratila u Beograd, u osmoj decenije lepša je nego što je pamtimo
Biljana Ristić ponovo u Beogradu
18/12/2025
Saznajte višePraznični dom Lene Kovačević kao iz bajke: Spoj luksuza i novogodišnjeg duha
Dom Lene Kovačević oduševio
18/12/2025
Saznajte višeZdravko Čolić kakvog ne poznajemo, opušten i nasmejan u društvu prijatelja
Zdravko Čolić u društvu prijatelja
17/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)