Kokosova palma (Cocos nucifera) drvenasta je biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime potiče od grčke reči сосо (zrno, plod). Pod tim imenom kokosova palma je poznata svuda u svetu, a svuda u svetu se i koristi.
Već smo pisali o kokosovom ulju, a danas je red da pišemo o samom kokosovom orahu i kako da ga otvorite i pojedete:)
Prilikom kupovine odaberite kokose koji su u ruci teški, bez pukotina i bez tragova vlage i budji, a pogotovo s gornje strane kokosa gdje se nalaze tri mala udubljenja. Kokos koji odaberete protresite u ruci kako biste osetili prisutnost kokosovog soka u njegovoj sredini, a ta prisutnost je najbolji dokaz njegove zrelosti.
Kokosov orah je sa spoljne strane presvučen veoma tvrdom korom, te zbog toga dosta ljudi odustane od kupovine jer prosto ne zna kako da ga otvori i pojede.
Da biste pojeli kokos prvo je potrebno da iz njega izvadite kokosovu vodu. To ćete uraditi tako što ćete prvo okrenuti oštriju stranu kokosa na dole, a na obloj strani videćete tri udubljenja, ta udubljenja su mesta na kojima je kokosova kora najmekša, probušićete ta tri mesta, najbolje sa otvaračem za vino i onda okrenuti kokosov orah na cediljku preko neke posude da se iscedi kokosova voda. Tu vodu, iako nije nekog posebnog ukusa popijte jer je veoma zdrava i bogata kalijumom.
Zanimljiv podatak je i da kokosova voda sadrži isti udeo i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.
Zatim, kada ste iscedili svu vodu, vodoravno ga položite na dasku za sečenje, a čekićem ga udarajte po sredini i okrećite dok ne pukne čvrsta opna.
Možete orah umotati u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razleteli okolo. Kada ste prepolovili kokosov orah, uzmite oštar nož i odvojte meso kokosa od njegove opne. Kada odvojite kokosovo meso od kore videćete da je ono sa unutrašnje strane belo, a sa spoljašnje strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.
Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mleko ili kokosovo brašno.
Izvor: kodren.com
Pročitajte još
Vesna Zmijanac primljena u Urgentni centar
Vesna Zmijanac primljena u Urgentni centar, nakon što su primećene promene na EKG-u
05/12/2025
Saznajte višeSestre Gobović objavile singl „Olivera“, uvod u album „Trag večnosti“
Sestre Gobović predstavile su numeru „Olivera“, objavljenu pod okriljem PGP RTS, kroz koju ispisuju poetsku i muzičku posvetu istorijskoj junakinji, najavljujući album „Trag večnosti“
05/12/2025
Saznajte višeUdala se Kim Katral (69), mladoženja mlađi 14 godina
Udala se Kim Katral za 14 godina mlađeg inženjera
05/12/2025
Saznajte višeBogdan Diklić presekao, rastanak je bio neminovan
Bogdan Diklić napustio KK Partizan
05/12/2025
Saznajte višeKnez na koncertu okupio pola Beograda, u prvom redu supruga Tatjana i ćerke
Nenad Knežević Knez održao solistički koncert u Sava centru
04/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)