Vizuelizacija oslobađa od anksioznosti

Vizuelizacija oslobađa od anksioznosti

Autor: | 31/03/2015

0

Relaksacija: Vizuelizacija oslobađa od anksioznosti. Ako smo u stanju da negativnom imaginacijom stvorimo intenzivna osećanja napetosti, straha, stida, u stanju smo da učinimo i suprotno

Oni koji su stalno pod stresom i zamišljaju loše događaje, mogu uspešno da se oslobode negativnih razmišljanja sopstvenim oružjem - imaginacijom. Radi se o tehnici vizuelizacije koja se kod nas sprovodi već dve godine, a podrazumeva sposobnost zamišljanja ili izazivanja vizuelnog doživljaja. Od uobičajnog maštanja, ona se razlikuje po tome što je vođena, kontrolisana i potpomognuta terapeutom.

Prema rečima dr Mirjane Mićović, pedijatra i reiki učitelja iz Udruženja "Asklepios", vizualizacija omogućava relaksaciju i smanjuje stres:

- Vizuelizacija je priča u slikama koja onog koji učestvuje u njoj vodi u stanje duboke relaksacije. Izvodi se tako što se meditanti osame na nekom tihom i ugodnom mestu, a instruktor vodi ceo proces sa unapred pripremljenom pričom. Priča treba da podstakne izvesne afektivne doživljaje kako bi se na neposredan način "rešili" unutrašnji konflikti na dubokom psiho-fizičkom nivou.

Jer, objašnjava ona, ako smo u stanju da negativnom imaginacijom stvorimo intenzivna osećanja anksioznosti, straha, stida, u stanju smo da učinimo i suprotno - da pozitivnom imaginacijom stvorimo intenzivna osećanja prijatnosti, sreće, opuštenosti.

Često se emotivni disbalans manifestuje kroz psihosomatske tegobe. Na ovaj način, razrešavanjem akumuliranog stresa, redukuju se i promene nastale na fizičkom nivou.

- Sve počinje kada se osoba udobno smesti i opusti. Zatim se odabere tema koja će prožimati maštu, nešto što će je podstaći da doživi pozitivne emocije. Zatvorenih očiju kreira se zamišljeni mentalni film: scene, događaji, osećanja, zvukovi, mirisi. Ako je cilj relaksacija, osoba može da se zamisli na plaži, na livadi, u planini, tamo gde se inače oseća opušteno- objašnjava dr Mićović - To je mesto utočišta, u koje uvek može da se pobegne, u trenutku stresa, napetosti, straha.

Prema rečima Ane Miljković Pavlović, reiki učitelja, ako se ova tehnika primenjuje na deci, učenicima i studentima, razvijanjem njihove sposobnosti vizuelizacije, olakšava im i sposobnost učenja i pamćenja:

- Tehnikom vođene imaginacije direktno potstičemo razvoj vizuelno-prostorne, intrapersonalne i prirodnjačke inteligencije, a posredno muzičke i egzistencijalističke inteligencije. Jasno je na koji način podstičemo vizuelno- -prostornu inteligenciju. Intrapersonalnu inteligenciju karakteriše sposobnost osobe da analizira i spoznaje samu sebe: svoje ciljeve, sklonosti, odlike, emocije. Ovom tehnikom dete stavljamo direktno u poziciju da posmatra i spoznaje svoj unutrašnji svet. Prirodnjačka inteligencija krasi osobe koje vole prirodu, imaju visoko razvijenu ekološku svest i rado se bave svime što priroda jeste.

Vizuelizacija podstiče i kreativne kapacitete deteta, pored kreativnih sposobnosti fantazije i imaginacije, poseban značaj ima u sferi likovnog i muzičkog stvaralaštva.

UČENjE OD DETINjSTVA

Uzrast dece sa kojom može da se primenjuje ova tehnika je neograničen, iako se kod dece od četiri do osam godina najefikasnije može primeniti. Kada dete ovlada tehnikom, vremenom će pokazati inicijativu za samostalno praktikovanje vođene imaginacije, s tim što će ono imati ulogu "voditelja".

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: relaksacija stres