Pregled za sve - akcija za rano otkrivanje raka kože

Pregled za sve - akcija za rano otkrivanje raka kože

Autor: | 10/04/2015

0


U organizaciji Fonda B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije pokrenuta akcija za rano otkrivanje raka kože

Rak kože se može videti – gledaj da preživiš!
U okviru projekta “Pregled za sve”, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tokom narednih meseci sve državne dermatološke ustanove u Srbiji biće opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka kože.
Osim obezbeđivanja velikog broja najsavremenijih dermoskopa, u okviru akcije predviđena je i besplatna edukacija dermatologa za rad sa novim dermoskopima.
“Pregled za sve” podrazumeva i sveobuhvatnu kampanju informisanja javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na suncu, samopregledu i neophodnosti redovnih dermatoloških pregleda.
- Cilj akcije “Pregled za sve” je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, ali i da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da im pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku. Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom lečenju - objasnila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i istakla da je od velike važnosti što je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznalo “Pregled za sve” kao projekat od nacionalnog značaja i dalo mu aktivnu podršku.

- Melanom je jedno od onih oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost da oboleli preživi je 90 odsto. Podaci za našu zemlju pokazuju da je melanom deseti najčešći maligni tumor u oboljevanju i dvanaesti u umiranju kod osoba oba pola, sa učešćem od 1,8 procenata u strukturi oboljevanja i 1,3 u strukturi umiranja od svih malignih tumora. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti. Podaci o kliničko patološkim karakteristikama u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnim merama primarne i sekundarne prevencije”, rekao je ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar i dodao: “Prema podacima Registra za rak Republike Srbije u periodu od 2007. do 2012. godine u proseku je godišnje registrovano 624 novoobolele osobe od melanoma, 320 muškaraca i 304 žene. Prevencija melanoma je najznačajnija mera koju preduzimamo i koju ćemo dalje razvijati kako bismo sačuvali ljudske živote , kao i znatna materijalna sredstva koja možemo usmeriti tamo gde su potrebna u zdravstvenom sistemu. Zato su nam ovakve i slične akcije od velike pomoći jer samo zajedničkim radom možemo da popravimo situaciju na terenu.

Od izuzetnog značaja za sprovođenje akcije “Pregled za sve“ je posvećenost Fonda B92 ovom projektu.

- Poražavajuća je činjenica da je broj obolelih od melanoma u Srbiji u stalnom porastu - oko 6% godišnje. Međutim, ako se otkrije na vreme, izlečiv je u ogromnom broju slučajeva. Zbog toga su preventivni pregledi toliko važni. Životno važni - istakao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i dodao da je kampanja “Pregled za sve”, kao i sve dosadašnje akcije Fonda B92, usmerena na sistemsko rešavanje jednog društvenog problema, budući da istovremeno informiše javnost o svim njegovim aspektima, ali i nudi rešenja.
- Planirano je da u okviru projekta “Pregled za sve”, već u narednim mesecima bude zadovoljeno 90 odsto potreba za velikim dermoskopima u ustanovama tercijarne dermatološke zaštite, kao i do 70 odsto potreba za malim dermoskopima u opštoj dermatološkoj praksi. Ove godine ćemo nastojati da svaka ustanova koja pošalje dermatologe na edukaciju dobije barem jedan aparat, ukoliko ga već ne poseduje. U narednim godinama će sve državne dermatološke ordinacije biti opremljene ovim aparatima - objasnio je Matić.

Na konferenciji za štampu, kao i kasnije na velikom stručnom skupu kojem je prisustvovao veliki broj dermatologa iz cele Srbije, prisutnima se obratio i predsednik Međunarodnog udruženja za dermoskopiju, prof. dr Đuzepe Arđencijano, vodeći dermoskopista sveta i jedan od osnivača dermoskopije, koji je podržao akciju od samog početka.
- Incidenca melanoma i nemelanomskih karcinoma kože beleži porast u svim zemljama širom sveta, stoga je edukacija stanovništva o štetnosti UV zračenja kao i identifikacija i praćenje osoba s visokim rizikom za nastanak melanoma od izuzetnog značaja. Usled nedostatka adekvatne terapije za metastatske melanome i dalje je rana dijagnoza i efikasno hirurško odstranjivanje primarnog tumora najbolji tretman. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava vizuelizaciju morfoloških karakteristika koje inače nisu vidljive golim okom i tako omogućava rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože - rekao je profesor Arđencijano.

Profesor Arđencijano je na kraju svog izlaganja, da bi ilustrovao primenu dermoskopa i neinvazivnost ove dijagnostičke metode, pregledao mladež na licu ministra Lončara.
Podršku projektu “Pregled za sve”, dali su dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji. Stručni savet projekta čine: doc. dr Dušan Škiljević, Klinika za dermatovenerologiju, Klinički centar Srbije; prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sekretar intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, član izvršnog odbora Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju (EADO), Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet VMA; doc. dr Danica Tiodorović Živković, predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženju za dermoskopiju, Klinički centar Niš i ass dr Tatjana Roš, Klinika za kožne i venerične bolesti, Klinički centar Vojvodine. Oni će aktivno učestvovati u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji dermatologa o dermoskopiji, koja će se sprovoditi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Osim stručnog dela javnosti, akcija “Pregled za sve” usmerena je na sve starosne grupacije, na najširu populaciju.

Od posebnog je značaja zaštita najmlađih jer koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.

- Uloga medija je ključna da bi ova poruka stigla do svakog stanovnika naše zemlje. Zato vas pozivamo da nam se pridružite i da obaveštavanjem najšire javnosti pomognete da akcija “Pregled za sve” rezultira jačanjem svesti o merama zaštite od štetnog sunčevog zračenja, ali i porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože - zaključila je na konferenciji za novinare Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.
Na kraju konferencije emitovan je spot "Gledaj da preživiš", koji ukazuje na jedan od najvećih problema u ranoj dijagnostici, a to je poricanje i odlaganje odlaska na pregled kod lekara.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: rak kože