Česta konzumacija pržene hrane je, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana s većim rizikom za srčane probleme i zastoja srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost delotvornog pumpanja krvi, čime ne uspeva da zadovolji potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za srčani zastoj, piše “Health day”.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šese puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Izvor: Tanjug
Foto: gettyimages.com
Pročitajte još
Živi između tri grada: Sestru Marka Jarića retko viđamo u javnosti, kažu da liči na slavnog brata
Sestra Marka Jarića je uspešna dizajnerka
26/04/2024
Saznajte višeRastin otac ne odvaja se od bolesnog sina: Snimak iz bolnice sve govori
Otac Stefana Đurića Raste je uz sina
26/04/2024
Saznajte višeMoreno Debartoli, dečak iz filma Otac na službenom putu, danas je uspešan kuvar
26/04/2024
Saznajte višeNovim grobljem odzvanjaju reči Ognjena Jankovića: Spremni smo na sve što nam sledi...
Ognjen Janković održao potresan govor na sahrani bivše supruge
26/04/2024
Saznajte višeSahrana Bojane Janković: Bivši muž došao sa Milenom Radulović, sestra Ivana i starija ćerka zanemele
Sahrana Bojane Janković
26/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)