Manjak sna povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa

Manjak sna povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa

Autor: | 27/04/2015

0

San za koji nemate vremena tokom radne nedelje ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko god pokušavali. Gubite li noću samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo nedelju dana vaša vaga može pokazivati veći broj kilograma, a vi povećati rizik da obolite od dijabetesa tipa 2.

Pokazalo je to istraživanje koje su sproveli naučnici Medicinskog univerziteta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentovano na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Diegu.

U okviru istraživanja, naučnici i lekari su na 522 osobe kojima tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili njihove dnevnike spavanja, visinu, težinu i obim struka te beležili vezu između spavanja i drugih parametara. Studija je otkrila da je kod osoba koji nisu imali kvalitetan san rizik od gojaznosti se povećao za 17%. Ujedno, rizik za inzulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39%.
Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna svake noći tokom nedelju dana, da telo počne reagovati, i to negativno.

Telo pamti svaki izgubljeni minut sna

Prof. Shahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje istaknuo je da je ova studija promenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov uticaj na celi organizam.
“Već samo 30 minuta izgubljenog sna svake noći, u kratkom periodu, može značajno uticati na gojazost i inzulinsku rezistenciju u organizmu” – istaknuo je američkim medijima prof. Taheri.
"Moderno društvo trpi od manjka sna, ali tek smo u poslednjoj deceniji otkrili njegove stvarne metaboličke posledice” – upozorio je prof. Taheri.
Otkriće njegovog tima sugeriše medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i lečenja različitih metaboličkih poremećaja moraju uzeti u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju.
Jer, telo pamti svaki izgubljeni minut sna.
Osam sati sna dnevno, formula za lepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se tačnijom sa svakim novim naučnim istraživanjem.
Upravo minimalno 6-8 osam sati odmora mozak treba baš svake noći, kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitet kognitivnih funkcija na najvišem nivou.
Ujedno, to je vreme u kom će se celi organizam obnoviti i tako zaštititi od visokog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca.

Manjak sna i gojaznost kod dece

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji i objavljena u The Journal of Pediatrics, otkrila je da manjak sna ima i značajan uticaj na decu i njihovu težinu.
Istraživači su pratili 2000 mališana punih 15 godina, još od predškolske dobi.
Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10.5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu (hrkanje, apneja), imaju dvostruko veći rizik da postanu pretili u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati.
Mališani između 5 i 6 godina koji slabo spavaju imaju 60-100% više izgleda da će do svoje 15 godine biti gojazni upozoravaju rezultati te studije.
"Činjenica da san utiče na telesnu težinu deteta uveliko će pomoći i roditeljima i zdravstvenim stručnjacima" – komentarisala je rezultate studije prof. Karen Bonuck, sa Einsteinovog medicinskog univerziteta u New Yorku, za američke medije.
"Moći će na vreme otkriti uzrok i na vreme sprečiti ovaj ozbiljan zdravstveni problem od kog boluje već 17% mališana samo u SAD-u."
Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma beleže već u predškolskoj dobi.
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na gotovo neverovatne podatke: čak 42 miliona dece u svetu mlađih od 5 godina ima višak kilograma ili je već na pragu gojaznosti!

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti