Klint Istvud danas puni 85 godina

Klint Istvud danas puni 85 godina

Autor: | 31/05/2015

0

Holivudska legenda Klint Istvud, koji se kao glumac proslavio ulogama kauboja u špageti vesternima i "žestokih momaka" a kasnije se posvetio režiji danas slavi 85. rođendan.
Šezdesetih godina Istvud je prve velike uloge ostvario u špageti vesternima Serđa Leonea "Za šaku dolara", "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao", koji su poznati kao dolarska trilogija u kojoj je zablistao kao Čovek bez imena. Status filmske zvezde donele su mu uloge "žestokog momka" koje postavljaju temelj za lik mačo policajca u seriji filmova o prljavom Hariju. Krajem sedamdesetih nastupio je u nezaboravnoj ulozi zatvorenika u filmu "Bekstvo iz Alkatraza".
Karijeru su mu obiležila i ljubavna drama sa Meril Strip "Mostovi okruga Madison" koja je takođe bila veliki bioskopski hit. Posle toga, za režiju "Mistične reke" dobio je nominaciju za Oskara. Zaradio je priznanja kritike za "Devojku od milion dolara" iz 2004., film koji je osvojio četiri Oskara, uključujući najbolji film i najboljeg reditelja, a Istvud je bio nominovan i za najboljeg glumca. Filmom "Gran Torino" (2008.) okončao je svoj glumački ciklus i posvetio se dalje samo režiji.
Klint Istvud je osam puta bio nominovan za Oskara za režiju i produkciju, pobedivši s filmovima "Nepomirljivi" i "Devojka od milion dolara". Ostale nominacije je zaradio za "Mističnu reku" i "Pisma s Ivo Džime". Dvaput je bio nominovan za Oskara za glumu iako u toj kategoriji nikada nije uspeo da osvoji zlatni kip.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Guliver / Getty Images

Komentari (0)

Loading
Marija Milenković hellomagazin
Tagovi: klint istvud