Preminuo velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković

Preminuo velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković

Autor: | 17/06/2015

0

Velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je danas u Beogradu posle duže bolesti u 86. godini, rečeno je Tanjugu u pozorištu "Atelje 212".
Stojiljković je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu i televiziji. Voleli su ga i cenili kako kolege, tako i najšira publika.
Rođen je 30. juna 1929. u učiteljskoj porodici u Ražnju. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac i potom upisao Pozorišnu akademiju u Beogradu.
Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968. nakon čega je prešao u "Atelje 212". U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985. godine, kada je ponovo prešao u "Atelje 212", u kojem je igrao do penzionisanja 1995.
Do nedavno je često gostovao u brojnim predstavama, najviše u Ateljeu i BDP-u. Tokom karijere igrao je više od 130 uloga.
Najšira publika posebno pamti njegovog Rođu u seriji "Pozorište u kući" i Kontea Marija u seriji "Srećni ljudi".
Na filmu je debitovao 1957. godine u "Tuđoj zemlji". Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda" za koji je otpevao čuvenu pesmu "Devojko mala".

Pored te pesme, snimio je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama. Potom je sa Milenom Dravić bio domaćin u šou-programu "Lift za peti sprat".
Bio je angažovan i na radiju, vodio je program "Zabavnik" na Radio Beogradu i učestvovao je i u drugim zabavnim emisijama.
Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, a ostao je najviše upamćen kao Patak Dača. Tu su i likovi Pepe le Tvor, Optimus Prajm, Rafaelo i Leonardo.
Dobitnik je više nagrada među kojima su Oktobarska nagrada, Dobričin prsten, Zlatni ćuran za životno delo...

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug; Hello!

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti