Snežana Dakić čestitala Piksiju carsko odlikovanje Japana

Snežana Dakić čestitala Piksiju carsko odlikovanje Japana

Autor: | 22/06/2015

0


Legendarnom fudbaleru i dugogodišnjem igraču i treneru "Nagoje" Draganu Stojkoviću Piksiju danas je u Beogradu uručeno prolećno carsko odlikovanje za 2015. godinu za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa s Japanom, prenosi "Tanjug".
Stojkoviću je Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom, u ime Vlade Japana, uručio ambasador ove zemlje u Srbiji Masafumi Kuroki, navodeći da je Piksi jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala i da je heroj.
Stojković je u Japan došao 1994. godine, sedam godina igrao je u fudbalskom klubu "Nagoja", a od 2008. do 2013. godine bio je trener tog tima.
- Stojković nije bio samo uspešan igrač, nego je i podigao nivo fudbala i učinio ga atraktivnijim i privlačnijim za Japan - rekao je Kuroki navodeći da Stojković dobro razume Japan i njegovu kuluru i dodao da je Stojković dao izuzetan doprinos prijateljstvu japanskog i srpskog naroda.
Među gostima na svečanom uručenju ordena u Beogradu prisustvovali su nekadašnja fudbalska legenda Dragoslav Šekularac, Dejan Savićević, bivši fudbaleri Milko Ðurovski, Milovan Đorić, Dušan Maravić, bivši golman Stevan Stojanović, kao i bivši igrač i predsednik "Partizana" Ivan Ćurković, bivši selektor reprezentacije Ilija Petković i nekadašnji predsednik FK "Crvena zvezda" Toplica Spasojević.

Inače, kada je čuo da će dobiti orden Japana, legendarni Piksi poželeo je da mu bude uručen u Srbiji.

- Orden sam dobio ja, a Srbija je dobila priznanje - rekao je Stojković, navodeći da je u životu primio mnogo priznanja, ali da počast i radost ovog japanskog priznanja prevazilaze sva njegova dosadašnja iskustva. Stojković je rekao da je Japan njegov drugi dom, navodeći da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja toliko neguje ljudske i društvene vrednosti koje on najviše ceni: rad, poštovanje, disciplinu i skromnost.
- Japan Srbiji može biti uzor, a Srbija za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu pojačam. Trudiću se da dokažem da sam dostojan tog velikog zadatka - rekao je Stojković i zahvalio se carskoj porodici, parlamentu i vladi Japana na podršci i ljubavi, a zahvalnicu je uputio i rodnom Nišu, kao i Nagoji za koju je rekao da je mesto u kome se oseća kao da je rođen u njemu.
- Hvala Srbiji, Japanu, zbog čijeg sam prijateljstva dobio orden. Neka prijateljstvo raste i traje večno sve dok sunce izlazi - poručio je Stojković.
- Fudbalskoj legendi i dragom prijatelju Draganu Stojkoviću Piksiju od srca čestitam! - poručila je voditeljka Snežana Dakić koja nije propustila dodelu Ordena izlazećeg sunca.
Inače, ovo odlikovanje 1875. godine ustanovio je japanski car Meiđi. Orden ima zrake izlazećeg sunca i njegov dizajn simbolizuje jaku energiju izlazećeg sunca ukombinovanu sa konceptom Japana poznatog kao "zemlja izlazećeg sunca". Dodeljuje se pojedincima za istaknuta dostignuća u međunarodnim odnosima, promociji japanske kulture, za napredak u svojoj oblasti, razvoju i blagostanju ili očuvanju životne sredine.

Autor: Hellomagazin.rs / Tanjug
Foto: Snežana Dakić / Instagram; PrintScreen / Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin