Novak Đoković: Jelenina podrška je presudna za moje nove uspehe

Novak Đoković: Jelenina podrška je presudna za moje nove uspehe

Autor: | 13/09/2015

0

Imenovanjem Novaka Đokovića za globalnog ambasadora dobre volje Unicef je protekle nedelje odao veliko prizanje humanitarnom radu prvorangiranog svetskog tenisera, ali mu je zadao i obavezu da ukazano poverenje opravda i u budućnosti kao što je već činio dok je bio nacionalni ambasador te specijalne organizacije Ujedinjenih nacija u Srbiji. Kroz rad svoje fondacije Novak je ukazivao na zapostavljenu decu i njihove zajednice, a u međuvremenu je, prema rečima zamenice izvršnog direktora Unicefa Joke Brant, postao istinski šampion i inspiracija za svu decu sveta.

- Moja fondacija i ja inspirisani smo radom Unicefa širom sveta koji prodrazumeva širenje svesti o važnosti ranog razvoja dece. Nadam se da ću biti odgovoran i postaraću se da dostojanstveno predstavljam ovu predivnu instituciju. Čast mi je što sam postao ambasador dobre volje za Unicef i što ću nastaviti da branim i podržavam prava deteta i da pomognem da se svakoj devojčici i svakom dečaku omoguće nega i optimalan razvoj u ranom detinjstvu - rekao je najveći as belog sporta posle imenovanja kome je prisustvovao i predsednik Svetske banke dr Džim Kim.

Sa tom organizacijom Fondacija "Novak Đoković" najavila je partnersku saradnju s ciljem promocije ranog razvoja dece. Novak je imenovanjem od strane Unicefa uvršten u listu planetarnih zvezda iz raznih oblasti javnog života koje se nalaze u timu pređašnjih i aktuelnih ambasadora dobre volje. Među njima su i Deni Kej, Odri Hepbern, Dejvid Bekam, Hari Belafonte, Orlando Blum, Keti Peri, Rodžer Mur, Šakira, Maksim Vengerov, Serena Vilijams, Anđelina Džoli i drugi.

Još 2011. godine, dok je strpljivo grabio ka vrhu svetskog tenisa, naš najpopularniji sportista pridružio se timu Unicefa i postao nacionalni ambasador u Srbiji. Od tada pruža nesebičnu podršku unapređenju života dece, posebno one koja su marginalizovana, i posebno se fokusira na značaj obrazovanja i razvoja u ranom detinjstvu kako bi se deci omogućio najbolji početak života.

Očinstvo ga je dodatno oplemenilo, te ga je rođenje sina Stefana, u oktobru prošle godine, naknadno podstaklo da pomaže deci sa svih meridijana. S druge strane, na čelu njegove fondacije je izuzetno predana Jelena Đoković, koju majčinstvo ne remeti u obavljanju svakodnevnih profesionalnih izazova čiji je krajnji cilj humanost.

- Naravno da mi Jelena daje snagu i podsticaj za nove poslovne i privatne uspehe - kaže Novak u kratkom odgovoru na pitanje magazina "Hello!" o tome koliko mu znači suprugina podrška u humanitarnim aktivnostima.

Posle priznanja Unicefa, javno mu je čestitala i njegova životna izabranica koja mu pruža neiscrpnu isnpiraciju za nove podvige na svim poljima.

Hvala ti, Novače, što koristiš svoje lično iskustvo da pokažeš deci da mogu postići velike stvari u životu iako dolaze iz područja zahvaćenih siromaštvom i ratom - napisala je Jelena na Tviteru, a suprug joj je uzvratio čestitavši njoj i celom timu zajednički uspeh u humanitarnom radu i zalaganju u Fondaciji.

- Tako sam ponosan što imam tebe i naš divni tim Fondacije "Novak Đoković " -dodao je osvedočeni kosmopolita velikog srca, koji će u narednom periodu, osim predanim treninzima, svoju zainteresovanost za prava deteta usmeriti ka promovisanju ranog razvoja dece u saradnji sa Svetskom bankom.

- Rane godine života od ključnog su značaja. Kada su u najranijem uzrastu dobro negovana i kada se o njima dobro brine, deca imaju veće šanse da prežive, zdravo odrastaju i manje se razboljevaju, da razvijaju svoje misaone, jezičke, emocionalne i društvene veštine, i postanu produktivni i uspešni građani u društvu - ističe Novak, koji se trudi da svom desetomesečnom nasledniku trasira put zdrave i srećne budućnosti uz nesebičnu podršku supruge Jelene.

Kao osoba koja je napravila pozitivan pomak u životu mnoge dece, ne samo kao moćan uzor već i kao veliki zagovarač njihovih prava, Đoković će svoje životno iskustvo adekvatno preneti i na sina. Dok njegov naslednik ne započne predškolske i školske aktivnosti, Novak će i van svoje uloge ambasadora dobre volje, nesebično i predano brinuti o uslovima pod kojima odrastaju deca u njegovoj domovini. Pomogao je i da se uspostavi fleksibilniji i kvalitetniji inkluzivni predškolski obrazovni program za neku od najugroženije dece u Srbiji, a njegova Fondacija ujedno je finansirala i inovativni program za usluge porodičnog saradnika, čiji je cilj povezivanje porodica. Tokom poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine Unicefu je dao donaciju za pružanje pomoći u vanrednoj situaciji i svakodnevnim zalaganjem trudi se da svet oko sebe učini lepšim kako bi bar delimično uzvratio svima koji ga svim srcem podržavaju dok izgara na teniskom terenu.  

 

Komentari (0)

Loading
Nikola Rumenić Svet&Style