Povratak Žarka Lauševića na veliko platno

Povratak Žarka Lauševića na veliko platno

Autor: | 24/11/2015

0


Film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, posle 15 godina vraća na veliko platno glumca Žarka Lauševića. Posle svetske premijere u sredu u beogradskom Centru „Sava“, „Smrdljiva bajka“ biće prikazana i u drugim većim gradovima u Srbiji i regionu.

Iako za beskućnike nisu rezervisani snovi, Miroslav Momčilović im je posvetio bajku. Ljudima bez nade, u apokaliptičnom okruženju šahtova i napuštenih fabrika, otpornima na životne nedaće, utonulima u depresiju i alkoholizam, događa se ljubav. A to što im je potrebnija od hrane i vode, melodramu „Smrdljiva bajka“ i čini bajkolikom.

- Ja mislim da vredni ljudi u našem narodu već dugo žive u nekoj vrsti egzila i migracije, da su u drugom planu, da su u šahtovima. Želeći da unesem dozu optimizma u tu situaciju i to kako se osećaju moji sugrađani, napravio sam metaforu o beskućnicima i bajci - objasnio je Momčilović.

Antiheroje ove priče Momu i Emu, dva potpuno ogoljena, ponižena, osuđena, odbačena junaka u potrazi za nežnošću ali i samoiskupljenjem, autentično, sa puno empatije, igraju Jelena Đokić i Žarko Laušević.

Osećanja koja su ga tištila tokom života u egzilu, glumca su podstakla da prihvati ulogu beskućnika.

- Na prvi pogled mi je delovalo kao da nema ovo neke sličnosti sa mojom nekom životnom pričom, sa mojim karakterom. Možda sam se prevario. Radeći na svemu tome ispalo je da se približavam i sebi i onome što jesam, jer svi smo mi na neki način kuća pored puta - istakao je Laušević.

- Jeste ovo melodrama sa komičnim elementima, ali mislim da je osim te ljubavi meni bazična spirala celog filma buđenje ljudskosti, buđenje čoveka u čoveku - smatra Jelena Đokić.

Pored bajkolike ljubavi Smrdljiva bajka ima i širi, socijalni aspekt. Ukazuje na pad vrednosti, na zaboravljene ljude koji postoje pored nas, ali i podseća da smo izgubili osećaj za davanje i brigu o drugima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:filmske-radosti hellomagazin