"Moja gluma" - posthumna knjiga o Ružici Sokić

"Moja gluma" - posthumna knjiga o Ružici Sokić

Autor: | 15/12/2015

0

U Gornjem foajeu Ateljea 212, sinoć je održana promocija knjige "Moja gluma" u kojoj je dat posthumni "portret" Ružice Sokić na osnovu, pre svega, intervjua i ponekog teksta kritičara.

O knjizi u kojoj Sokićeva govori o glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, o svojim ulogama, o ličnom shvatanju glume, života, stvarnosti, govorili dr Vesna Krčmar, jedan od priređivača knjige, (drugi je bio Zoran T. Jovanović ) i novinar Milan Vlajčić.

Skup održan na rođendan Ružice u pozorištu u kome je bila od početka karijere do penzije otvorio je aktuelni upravik "Ateljea 212" poznati glumac Branimir Brstina koji je sa puno topline govorio o svojoj decenijskoj koleginici podsetivši na njenu potpunu posvećenost glumi.

Ružica Sokić (1934-2013) još kao devojčica počela je da glumi u Dečijoj radio dramskoj grupi Radio Beograda, da bi 1958. diplomirala na Akademiji za pozorišnu umetnost.

Bila je među prvim stalnim glumcima Ateljea koji su ga stvarali, a za to vreme je odigrala 60 uloga u teatru i 40 na filmu, kao i veliki broj u TV dramama - istakao je Brstina.

Dr Vesna Krčmar je navela da su tekst za knjigu sklopili pomoću 250 intervjua i velike količine novinskih isečaka.

- Razgovori sa novinarima su se često pretvarali u dijalog sa sobom jer se preispitivala, a sebi i sagovorniku otkirvala mnoge faze svoga žzivota - kazala je Krčmar.

To je, prema njenim rečima, slojevita priča o glumi, a uz to i promišljanje o glumi poetici filma, pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima kolega iz pozorišnog i filmskog sveta.

Knjigu potpunjuje, navela je Krčmar, bibliografija radova, registar predstava i uloga, izvodi iz kritike i mnoštvo fotografija, a delo je iskrene ljubavi prema glumici njenih prijatelja koji su želeli da sačuvaju sećanja na umetnost Ružice Sokić.

Priređivači su knjigu "Moja gluma" nazvali dragocenim vodičem kroz istoriju srpskog glumišta i uzbudljivo pozorišno štivo koje "zaviruje" iza scene oslikavajućii glumačke svetove do kojih oko gledaoca ne može da dopre.

Vlajčić je ispričao anegdotu kako mu se pre pet godina obratila telefonom Ružica Sokić i zatražila da bude promoter njene knjige "Strast za letenjem" (takođe u izdanju "Lagune"), a on je na neviđeno dao svoju saglasnost.

To je naveo da bi zatim kazao kako je sada, čitajući novu knjigu nastalu na osnovu njenih priča novinarima i upoređujući je sa knjigom koju je sama napisala, otkrio da se podudaraju što je dokaz da je duboko verovala u svoje stavove kada je u pitanju poziv kome je bila potpuno posvećena.

Vlajčić je podsetio da je ona imala "svog" pisca - Aleksandra Acu Popovića, poput najvećih glumica na svetu, jer je neke drame pisao baš za nju.

Njega je dirnulo sa koliko poštovanja je govorila o svojim kolegama, sa građanskom otmenošću i preporučio je svim mladim glumcima da pročitaju ovu knjigu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin