Nada Šargin dobitnica nagrade "Ružica Sokić"

Nada Šargin dobitnica nagrade "Ružica Sokić"

Autor: | 15/12/2015

0


Mlada, ali već afirmisana glumica Nada Šargin prva je dobitnica nagrade "Ružica Sokić" koju je ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene glumice.

Nagradu su, u ime Fondacije, osnovane prošle godine, na prvu godišnjicu smrti Ružice Sokić (1934-2013), laureatkinji uručili predsednica Upravnog odbora Fondacije Vesna Stanić i suprug Ružice Sokić Miroslav Lukić.

Kako je objasnila Vesna Stanić, inače, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dugogodišnja prijateljica Sokićeve, članovi Fondacije su odlučili da se obrate desetorici uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma da predlože umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za nagradu za ulogu ostvarenu u sezoni 2014-2015.

Najviše ih je preložilo Nadu Šargin za ulogu Zore Šišarke u Popovićevoj drami "Bela kafa" koju je maestralno u svojoj karijeri igrala Ružica Sokić.

Zadatak da obrazloži odluku preuzeo je na sebe režiser Nebojša Bradić. On je naveo da je Nada Šargin nagrađena za ulogu u predstavi koju je režirao Milan Nešković na sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

- Ulogu Zore Šišarke je maštovitim razigravanjem vrlo jezgrovito donela Nada Šargin. Uspela je da nametne lik koji je na okosnici uobičajenog tumačenja istorijskog vremena, ali i stila same predstave 'Bela kafa'.

- Ne menjajući stil i žanr igre kako se promeni situacija u Popovićdevoj drami, sve smešne i tragične detalje prikazala je u raskošnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma, koji je krasio igru Ružice Sokić - konstatovao je Bradić.

Fondacija je ovom prilikom uručila i zahvalnice onim prijateljima i poštovaocima Ružice Sokić koji svojim prilozima pomažu Fondaciji njenog imena, koja razvija osnovna načela ljudske solidarnosti humanosti i plemenitosti.

Odlomke iz knjige "Moja gluma" u izdanju "Lagune", nastale na osnovu odabira citata iz intervjua Ružice Sokić, čitale su dve mlade glumice Jelisaveta Karadžić i Snežana Jeremić.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/NADA ŠARGIN hellomagazin

Pročitajte još