U Beču otvoren muzej posvećen Johanu Štrausu

U Beču otvoren muzej posvećen Johanu Štrausu

Autor: | 17/12/2015

0

U Beču je otvoren prvi muzej u svetu posvećen kompozitoru Johanu Štrausu (1825-1899) i njegovoj porodici. Muzej u devetoj bečkoj opštini se bavi porodičnom istorijom i umetničkim opusom cele porodice Štraus počevši od Johana Štrausa Starijeg do Johana Štrausa Mlađeg i njegove braće Edvarda i Jozefa.

Muzej raspolaže obiljem dokumenata i slika iz vremena bečkog bidermajera, a na raspolaganju su i zvučni prilozi koji posetiocima pružaju mogućnost da uživaju u poznatim i manje poznatim delima porodice Štraus.

Johan Štraus je zajedno sa svojim ocem i braćom Jozefom i Edvardom svojom muzikom osvojio svet. Više od 1.500 njihovih dela među kojima su opera „Slepi miš“, „Radecki marš“ i najpoznatiji valcer „Na lepom plavom Dunavu“ i danas su prepoznatljivi i predstavljaju simbol bečke muzike. Njihova dela se još uvek rado slušaju na koncertima poput tradicionalnog Bečkog novogodišnjeg koncerta koji se svake godine prenosi širom sveta.

Pored ovog novootvorenog muzeja u Beču se u Gradskom parku nalazi i pozlaćeni spomenik Johanu Štrausu. Otkriven 1921. godine danas je ovo jedan od najviše fotografisanih spomenika u austrijskoj prestonici.

Takođe, u stanu u drugoj bečkoj opštini, u kojem je napisan i valcer „Na lepom plavom Dunavu“, mogu se videti originalni nameštaj, instrumenti, lični predmeti, slike i fotografije koji su bili u vlasništvu velikog kompozitora.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: bec kultura

Pročitajte još

Najnovije vesti