Otvorena izložba “Jugoton – istočno od raja” (foto)

Otvorena izložba “Jugoton – istočno od raja” (foto)

Autor: | 23/12/2015

0


Beograd je od juče bogatiji za još jednu kulturnu poslasticu koja će obradovati sve nostalgičare. U Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba “Istočno od raja” posvećena “Jugotonu”, prvoj i najvećoj muzičkoj izdavačkoj kući stare Jugoslavije.

Duga istorija ovog diskografskog giganta predstavljena je multimedijalnim projektom čiji su autori Sanja Bahrah-Krištofić i Mario Krištofić, umetnički tandem koji stoji iza dizajna omota nekih od najpopularnijih gramofonskih ploča objavljenih na ovim prostorima

Kroz primere dizajna, arhitekture, umetnosti i tehnoloških procesa, postavka pokazuje odelo i lice popularne muzike. U beogradskom Muzeju nauke i tehnike možete da vidite sve eksponati koji su predstavljeni na zagrebačkoj izložbi krajem prošle godine: na desetine omota, fotografija, nacrta, nagrade poput Jugotonove žune, zlatne i dijamantske ploče, potom tehnička oprema, prese, mašine, muzički i video zapisi, uređaji kojima se predstavlja ceo proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka. Takođe, za vreme zagrebačke izložbe snimljeni su razgovori i prilozi koji će sada biti prvi put prikazani, kao i printovi nekih drugih fotografija i dokumenata.


“Jugoton” je primer socijalističkog diva popularne kulture izraslog na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. godine. U svojim najboljim danima imao je milionske tiraže, ugovore s brojnim domaćim autorima i izvođačima, mnogo licencnih izdanja, direktorski i urednički tim snova. Fabrika iz zagrebačke četvrti Dubrava bila je organizovana tako da može da zadovolji sve potrebe proizvodnje, ali i visoke humane standarde radnog okruženja.

Na svečanom otvaranju u Beogradu pojavili su se i neki specijalni gosti. Uz tim „Jugotona“, današnjeg „Croatia Recordsa“, i uz nekadašnje i sadašnje glavne urednike Sinišu Škaricu i Želimira Babogredca, u muzeju je zapevao i Davorin Bogović, vrativši goste u svoj čuveni „crno-bijeli svijet“.


Zanimljivo je da su organizatori uspeli da na otvaranju okupe predstavnike gotovo svih muzičkih žanrova, pa su se tako među zvanicama sinoć pojavili i Neda Ukraden, Srđan Gojković Gile, Željko Bebek, Kornelije Kovač, Nada Obrić, Snežana Berić, Marija Mihajlović, Paula Jusić, rok novinari i pisci Ivan Ivačković, Petar Janjatović i Dušan Vesić, i mnogi drugi.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Snežana Ilić
Tagovi: izložba kultura