Otvorena izložba "Ruska avangarda u Beogradu"

Otvorena izložba "Ruska avangarda u Beogradu"

Autor: | 24/12/2015

0

Izložbu Ruska avangarda u Beogradu, 23. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije, otvorio je Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Autorke izložbe su kustoskinje Ana Pahomova i Faina Balahovska. Na izložbi su predstavljena umetnička dela čuvenih autora iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Državnog Rostovsko-Jaroslavsko arhitektonsko-umetničkog muzeja, Ivanovskog oblasnog umetničkog muzeja, Jaroslavskog umetničkog muzeja i Državnog istorijsko-arhitektonsko, umetničko i pejzažnog muzeja Caricino.

Postavka je upotpunjena sa 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda, iz zaostavštine Ljubomira Micića , osnivača avangardnog časopisa Zenit. Izložba obuhvata 117 radova od preko 50 poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Među najznačajnijim delima su: grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, Ljubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna. Na izložbi će biti predstavljen i porcelan čiji je autor najeminentniji predstavnik ruske avangarde-Kazimir Maljevič. Ovako raznovrstan pregled dela daje sveobuhvatan prikaz svih pravaca koji pripadaju pokretu ruska avangarda (kubo-futurizam, neo- primitivizam, supermatizam, konstruktivizam i funkcionalizam).

Izložba je realizovana posredstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Ruskim muzejsko izložbenim centrom Rosizo i Narodnim muzejom u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: predavanja i stručna vođenja subotom od 13 časova, kao i avangardne večeri sredom od 18 časova (performansi, predstave, koncerti i projekcije filmova).

Izložba će trajati od 24. decembra 2015. godine do 28. februara 2016. godine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:facebook/Muzej istorije Jugoslavije/Museum of Yugoslav History hellomagazin
Tagovi: izložba kultura

Najnovije vesti