Neplanirana trudnoća se najčešće dogodi tokom praznika

Neplanirana trudnoća se najčešće dogodi tokom praznika

Autor: | 02/01/2014

0

Najnovija istraživanja su pokazala da polovina žena rizikuje neželjenu trudnoću za božićne i novogodišnje praznike, jer 51 procenat njih zaboravi da uzme kontraceptivnu pilulu, pa mora da uzme pilulu “jutro posle”, ili neplanirano zatrudni tokom praznika.

Istraživači smatraju da se to dešava zbog opšte trke i zbrke koja se dešava tih dana, trčanja iz posete u posetu, viđanja sa prijateljima, rodbinom...

Istraživanje je urađeno preko internet sajta “Lojds farmasi onlajn doktor”, koji kaže da se za vreme božićnih praznika za 32 odsto povećava poseta njihovim onlajn uslugama koje se tiču kontracepcije. Možda ne treba da iznenađuje što 13 odsto žena priznaje da su morale da pribegnu “piluli za jutro posle” tokom praznika, a svaka 14. kaže da joj je ta spasonosna pilula bila potrebna posle božićne zabave u firmi u kojoj rade.

Jedan lekar priznaje da u vreme praznika raste potražnja za uslugama ginekologa, koja se poklapa sa skraćenim prazničnim radnim vremenom, što je vrlo nezgodno. Samo pet odsto ispitanika kaže da su koristili usluge onjaln apoteke, a njih 45 odsto kaže da bi razmislilo o toj mogućnosti kad bi pilula mogla da im se dostavlja na vrata za razumnu cenu.

U istraživanju je učestvovalo dve hiljade žena, a ustanovljeno je da jedna šestina zaboravi da popije pilulu zato što su bile u pijanom stanju. Jedna od sedam ne uzme pilulu jer zaboravi na nju zbog opšteg meteža koji vlada tokom prazničnih dana. Svaka šesta žena ne uzme pilulu protiv začeća jer ne uspeju da dođu do lekara po recept, a svaka treća kaže da je teško doći do lekara u decembru. I na kraju, 28 odsto njih kaže da jednostavno zaborave da ih spakuju kad odlaze kod rodbine na odmor.

Izvor: zena.blic.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin