Esma Redžepova: Protiv odluke da koncertna sala u Skoplju nosi ime Tošeta Proeskog

Esma Redžepova: Protiv odluke da koncertna sala u Skoplju nosi ime Tošeta Proeskog

Autor: | 24/01/2014

0

Koncertna Univerzalna sala u glavnom gradu Makedonije, odlukom savetnika Grada Skoplja nosiće ime prerano ugašene muzičke zvezde – Toše Proeski.
Ozvaničenje novina u Gradskoj "vladi" međutim proteklo je uz izvesne promedbe, počev od inicijative za preimenovanje objekta do samog glasanja. Uoči obelodanjivanja odluke savetnika u Veću Grada Skoplja, kako je zvanično saopšteno "na inicijativu gradonačelnika Koceta Trajanovskog", demantijem oglasili se asocijacija poštovalaca lika i dela Tošeta Proeskog.
Izraženo je iznenađenje činjenicom da je Trajanovski "prepisao kao svoju inicijativu za imenovanje Univerzalne sale dostavljenu od udruženja fanova Tošeta Proeskog iz Makedonije", zvanično dostavljenu još 3. aprila lane.
- Do danas nikakav odgovor nismo dobili niti smo bili udostojeni susreta sa gradonačelnikom, sve pod obrazloženjem da je "previše zauzet". A, sada, evo, doznajemo iz medija da je ova inicijativa pokrenuta od njega?! Svesni smo da stiže izborni period i da treba da se skupljaju poeni, ali nećemo dozvoliti da se to čini preko imena Tošeta Proeskog - navodi se u saopštenju udruženja njegovih fanova u Skoplju.
Na samom glasanju za imenovanje Univerzalne sale, pak, čudno, ali istinito, jedini glas protiv "dala" je - Esma Redžepova Teodosievski. Ona je već treći mandat savetnik u Veću Grada Skoplja, u sastavu vladajuće većine predvođene VMRO-DPMNE, kojoj pripada i gradonačelnik Kocevski.
U naknadnom objašnjenju, iako se nije javljala za reč na samoj sednici, rekla je da ne spori lik i delo Tošeta Proeskog, ali smatra da u zemlji ima i drugih zaslužnih pevača u čiju čast bi moglo preimenovati novu koncertnu dvoranu. Navela je konkretno imena Aleksanra Sarievskog, Nikole Badeva, Vanje Lazarove, Violete Tomovske... izuzimajući sebe.
- Pa, po Tošetu su imenovane i fontane i ulice i šta još ne. Zar se neko srami od narodnih pevača. Na svakom koraku pevaju "Zajdi, zajdi" i druge narodne pesme, a niko ne odaje počast njihovim autorima i izvođačima - rekla je Esma Redžepova Teodosievski, objašnjavajući svoj jedini glas protiv imenovanja Univerzalne sale u Toše Proeski.
Esma Redžepova Teodosievski je u "pokriću" svog glasa protiv imenovanja Univerzalne sale u – Toše Proeski, ocenila da je njegova muzička karijera znatno "tanja" od plejade narodnih pevača u Makedoniji, odlučno odbacujući sumnje da se iza krije "skrivena želja" da bi koncerta sala u Skoplju trebalo da nosi njeno ime.
- Ne, hvala, ne želim da salu imenuju po meni. Dovoljno me znaju po svetu kao kraljicu romske pesme - izjavila je pevačica i savetnica u Veću Grada Skoplja.
Prema prihvaćenom arhitektonskom rešenju novi izgled objekta u Skoplju, biće u formi jajeta sa duplo većim kapacitetom velike sale od 2.500 do 3.000 sedišta, uz jednu malu dvoranu i prostorije za administraciju.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin