Grejs od Monaka: Film o tragično preminuloj princezi prate skandali i kontroverze

Grejs od Monaka: Film o tragično preminuloj princezi prate skandali i kontroverze

Autor: | 27/01/2014

0


"Grejs od Monaka" Olivijea Dana otvoriće 67. Kanski festival 14. maja.

Samo dan nakon što je film o Grejs Keli, sa Nikol Kidman u naslovnoj ulozi, ostao bez svoje američke premijere (producent Harvi Vajnstin otkazao je projekciju zakazanu za 14. mart), juče je stigla vest da film dolazi u Kan.

To je, izgleda, konačno razrešenje javne bitke oko finalne verzije filma koja se vodila između američkog producenta i francuskog reditelja. Naime, film je trebalo prvobitno da uđe u bioskope krajem 2013, kao potencijalni takmičar za nagrade, a onda je sve pomereno za mart, pa opet otkazano. Vajnstin tvrdi da je pomeranje datuma posledica toga što film prosto nije gotov, dok je Dan ostao pri tvrdnji da producent traži novu, „holivudiziranu” verziju priče.

- Oni žele komercijalni film koji miriše na cveće, lišen svake neprijatnosti, film koji ne odiše životom. Sada postoje dve verzija filma, moja i njegova - kazao je reditelj.

U međuvremenu se prašina slegla i izgleda da će na Kroazeti ipak biti prikazana manje mirišljava verzija.

U originalno zamišljenoj verziji Nikol Kidman tumači Grejs kao usamljenu i tužnu žrtvu napasnog muža, princa Renijea od Monaka (Tim Rot). Kada se u 27. godini odrekla holivudske karijere da bi se udala za vladara Monaka, verovalo se da je našla savršenog supruga. Šest godina kasnije, pošto mu je rodila ćerku Karolinu i naslednika Alberta, ona je postala toliko razočarana da je odlučila da pobegne u SAD, gde joj je Hičkok ponudio milion dolara (današnjih 7,6 miliona) da glumi u filmu „Marni”.

Međutim, Grejs je bila svesna da ukoliko prihvati Hičkokovu ponudu i zatraži razvod, više nikada neće videti decu. Ovo je jedan detalj iz scenarija Areša Amela od 106 stranica. Kneževska porodica tvrdila je da su njihovi „brojni zahtevi za promenama u scenariju ignorisani” i čitav projekat odbacila je kao neistinit, „bespotrebno glamurizovan” i prepun „velikih istorijskih netačnosti”.

Neki misle da se iza svega toga krije strah monarha Monaka da će film razbiti dugogodišnji tabu u Holivudu koji se ticao ovog braka.

Najspornija izjava u filmu je da je Grejs tražila razvod od Renijea. Reditelj Olivije Dan nije otkrio koji su tačno izvori konsultovani za tu tvrdnju, ali ona se nalazi i u misterioznoj knjizi „Grace: A Disenchanted Princess”. Scenario se završava jednostavnom rečenicom: „Grejs Keli nikad više nije glumila.” Umrla je u saobraćajnoj nesreći 1982. u Monaku, navodno nakon moždanog udara.

izvor: Blic

foto: AP

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin