Petar Božović: Otvoreno o prijateljstvu sa Žarkom Lauševićem

Petar Božović: Otvoreno o prijateljstvu sa Žarkom Lauševićem

Autor: | 13/02/2014

0

Petra Božovića i Žarka Lauševića, dva velika glumca, vezuje višedecenijsko prijateljstvo na koje nije bacila senku ni strašna tragedija 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici Žarko u samoodbrani usmrtio dva čoveka i jednog ranio, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora. Naprotiv, to je samo još više učvrstilo Petrovu ljubav prema mladom kolegi jer, kako kaže ova glumačka legenda, „lako je u dobru biti dobar, na muci se poznaju prijatelji“.

Petar je brzo nakon nesreće, čim je Žarko mogao da prima posete, odlazio u crnogorski zatvor u Spužu da ga poseti, a potom i u beogradski CZ.

U svojim knjigama „Godina prođe, dan nikada“ Žarko dirljivo piše o posetama i podršci ove glumačke i ljudske veličine.
Od kad se Laušević preselio u Njujork, Božović ne propušta priliku da, kada je u tom kraju sveta, svrati kod svog druga, nekad popriča, a nekad njegovu muku odćuti sa njim.

- Već 21 godinu Žarko svaki dan i svaki minut žali zbog toga što se desilo. Bila je to strašna tragedija. Sudbina je u jednom minutu ugasila i unesrećila živote velikog broja ljudi, živote nekoliko porodica. Žarka znam od malih nogu. Prvo mi je bio kao sin, a kasnije drug, brat i kolega. Ta strašna tragedija unesrećila je sve nas - dirljivo priča Božović pred polazak.

On ne prestaje da se nada da će se Žarko jednoga dana vratiti u svoju zemlju.

- Nadam se da će se stvoriti uslovi da dođe i da se vrati svom poslu jer u ovim zrelim životnim i glumačkim godinama tek može mnogo da pruži na sceni - objašnjava Petar.

On je zadivljen talentima mlađeg kolege i ističe da Laušević nije samo izvanredan glumac već i pisac i slikar. Tragičnom igrom sudbine, ovaj izuzetni umetnik već godinama zarađuje za život radeći fizičke poslove u Njujorku.

Izvor: Blic

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: petar božović

Najnovije vesti