Najčešće greške koje pravite pri odlaganju hrane

Najčešće greške koje pravite pri odlaganju hrane

Autor: | 18/02/2014

0

Svima nam se bar jednom desilo da pogrešimo sa odlaganjem hrane koja nam se vrlo brzo pokvari. Pogledajte 11 grešaka koje često pravimo i kako da prestanemo to da radimo.

1. STAVLJATE ŠUMSKO VOĆE U FRIŽIDER, A NISTE GA PRETHODNO ISPRALI

Ako ne odložite na pravilan način šumsko voće, ono postane pravi raj za bakterije, a nekada se već sutradan ubuđa. Kada donesete kesu sa ovakvim voćem, obavezo ga isperite vodom, a možete i da dodate malo sirćeta. Dobro ih osušite i stavite u činiju sa rupicama.

2. PREDUGO DRŽITE HRANU NAPOLJU PRE NEGO ŠTO JE STAVITE U FRIŽIDER

Što duže držite hranu van frižidera, to je više šansi da se poveća količina bakterija u njoj. Koristite činije za odlaganje od ekološke plastike ako planirate da hranu podelite na nekoliko porcija koje će vam trajati par dana.

3. NE OBELEŽAVATE PLASTIČNE ČINIJE

Sigurno se često oslanjate na čulo mirisa kad želite da odredite da li je nešto pokvareno, ali to nikako nije dobro. Neka vas ne mrzi da obeležite na svakoj tegli i činiji kada je hrana napravljena i biće vam mnogo jednostavnije.

4. ČUVATE ZELENIŠ U PLASTIČNOJ KESI

Plastične kese ne dozvoljavaju vazduhu da cirkuliše, pa zeleniš može da uvene dok trepnete. Koristite činije za odlaganje sa rupicama, poput onih u kojima držite voće, da bi vam zelena salata ili spanać trajali što duže.

5. NE OBELEŽAVATE KESE ZA ZAMRZIVAČ

Bitno je ne samo da označite na kesi za zamrzivač kada ste zamrzli hranu, nego i sadržaj kese. Možda mislite da ćet se setiti za koju nedelju šta ste odložili, ali kada budete imali na desetine kesa u zamrzivaču, sigurno ćete u nečemu da omašite. Takođe, pomerite kese sa starijom hranom napred, da biste to pre pojeli.

6. NE OBELEŽAVATE TEGLE

Pošto niko ne može sa sigurnošću da utvrdi starost neke tegle samo na osnovu čula vida ili mirisa, obeležite datum pravljena na svakoj tegli da biste izbegli buđanje hrane, ali i nepotrebno bacanje nečega u čiju pripremu ste uložili mnogo vremena. U svakom slučaju, potrudite se da iskoristite hranu iz tegli u roku od godinu dana.

7. ČUVATE ULUBLJENE KONZERVE

Kada se konzerve ulube, na tom mesu se stvaraju sitne pukotine, koje mogu da dovedu do toga da se hrana pokvari, ali i da iscuri, a u ekstremnim slučajevima i do botulizma. Zato, takve konzerve uvek bacajte.

8. DRŽITE SUVU HRANU U ORIGINALNOM PAKOVANJU

Kupovina suve hrane u većim količinama je dobro po vaš budžet, ali ako ne čuvate takvu hranu na pravilan način, može postati potpuno neupotrebljiva. Najbolje je da vašu pastu i pirinač čuvate u staklenim, dobro zatvorenim teglama.

9. ČUVATE LUK SA KROMPIROM

Eksperti savetuju da ne odlažemo luk sa krompirom, jer ovo povrće ispušta vlagu i gasove zbog kojih će se brže pokvariti. Zato ih izdvojite u posebne pregrade i udaljite jedne od drugih.

10.  NEMATE ODGOVARAJUĆE POSUĐE ZA ODLAGANJE HRANE

Vrlo je bitno da imate nekoliko tegli, kesa i ekoloških plastičnih kutija za odlaganje hrane. Možda vam je nedostatak istih dobar izgovor da pogrešno čuvate hranu, ali malo ulaganje u posuđe za odlaganje hrane vam može uštedeti dosta novca na duže staze jer će sprečtiti brzo kvarenje i bacanje hrane. Takođe, zahvaljujući njima, možete da podelite obrok na više manjih i da vam hrana traje nekoliko dana.

11.  NE KORISTITE SVE ŠTO KUPITE

Ovo je najčešća greška koju pravimo, jer često kupimo više nego što nam je potrebno i ne možemo da postignemo da očuvamo hranu svežom, pogotovo ako su u pitanju skuplje namirnice. Bitno je da zapamtite da kupite, iskoristite i zamenite hranu novom. Tako će vam sva hrana u kući biti sveža.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti