Filip Simor Hofman: Ugasila se još jedna holivudska zvezda

Filip Simor Hofman: Ugasila se još jedna holivudska zvezda

Autor: | 23/02/2014

0

Pre nekoliko nedelja svet kinematografije ostao je bez jedne od najsjajnijih zvezda. Filip Simor Hofman pronađen je mrtav u svom stanu na Menhetnu, a prema zvaničnom policijskom izveštaju, izdahnuo je zbog prevelike količine droge koju je uzeo. Oko njegovog tela bile su razbacane otvorene kesice heroina, a u ruci je držao špric. Kombinacija ove opasne droge i fentanila, opijata koji se koristi u lečenju obolelih od raka u poslednjem stadijumu, po svemu sudeći, došla mu je glave. Reč je o mešavini koja se proteklih meseci povezuje sa smrću stotinak ljudi duž istočne obale Amerike.
Igla u veni, droga i kupatilo su poslednje, ni na koji način zaslužene reči koje proteklih dana stoje uz Hofmanovo ime. Nagađanja da li je to učinio namerno ili slučajno potpuno su bacila u senku činjenicu da je, pre i posle svega, bio izvanredan poznavalac filmske i pozorišne scene, dobitnik svih priznanja koja postoje, otac troje dece i pravi zavisnik od pokretnih slika, rada i Njujorka. Bio je sve, samo ne konvencionalna i klasična holivudska zvezda, prepoznatljiva po ispeglanom licu ili perfektnoj građi. Njegova karijera obeležena je nizom maestralnih uloga, što ga je svrstalo na sve kraću listu glumaca koji se pamte po onome što su odigrali, a ne po bleštavilu koje ih prati. Taj poslednji blesak nije bio nimalo glamurozan. Fotoreporteri su blicevima ispratili njegovo telo, koje je u sablasnoj crnoj kesi izneseno iz zgrade u kojoj je živeo i umro u četrdeset šestoj godini.
Tužan kraj za neverovatnog umetnika koji je tom poslednjom ulogom šokirao brojne obožavaoce, ali i sve koji nešto znače u filmskoj industriji. Vest o Hofmanovom odlasku proširila se svetom poput požara, iznoseći na videlo detalje iz njegovog života, koji je obilovao problemima sa nedozvoljenim supstancama. Komšije koje su ga sretale poslednjih dana kažu da neko vreme nije ličio na sebe, da je bio veoma bled i izmoren.
Kevin Spejsi poručio je da je ovo "neopisiv gubitak za umetnost i sve koji su ga poznavali", a Džef Bridžis da je otišao "pravi glumački genije". Val Kilmer zaključio je da se svi borimo sa demonima, ali da droga u toj borbi nikad ne pomaže. Kevin Kostner konstatovao je da, nažalost, nikada nećemo saznati šta je Hofman još mogao da uradi, ali nam je ostavio svoj rad kao zaostavštinu.
- Njujork ga je prvi pronašao na svojoj pozorišnoj sceni, a mi ostali smo imali čast da taj ogromni talenat gledamo na velikom platnu - rekao je Kostner.
Bio je zvezda ostvarenja "Noći bugija", "Talentovani gospodin Ripli", "Hladna planina" i "Magnolija", maestralan u tandemu sa Meril Strip u drami "Sumnja", briljantan u manjim i alternativnim filmovima, na poseban način uvrnut u "Velikom Lebovskom". Američka filmska akademija prepoznala ga je tek 2005. godine, kada je dobio Oskara za istinitu priču o ekscentričnom piscu Trumanu Kapotiju. Protagonista je najbolje odigrane uloge u istoriji pozorišta. Bio je i reditelj i producent, ali pre svega glumac fascinantnog dara za transformaciju. Bilo je dovoljno da se stvori ispred kamere, pa da zaboravite na sve ostale koji su pored njega u kadru. Međutim, niko nije savršen i malo ko naslućuje kakve sve istine mogu da izađu na videlo kada se jače zagrebe po površini. Neki bi, pak, rekli da je predoziranje u modi, jer takvom spektakularnom i istovremeno tužnom kraju nisu odoleli ni Vitni Hjuston, Ejmi Vajnhaus, Hit Ledžer i mnogi drugi znani i neznani.
U Holivudu se dugo pričalo o problemima koje je Hofman imao sa porocima, mada ih on nije skrivao. Počeo je kao maloletnik, po sopstvenom priznanju bio je "čist" duže od dve decenije, a onda je pre dve godine poklekao i ponovo podlegao lošem uticaju. Leto je proveo na klinici za odvikavanje i izgledalo je da je rehabilitacija urodila plodom. U jednom od poslednjih intervjua priznao je da je skoro umro od posledica konzumiranja droge i alkohola kada je diplomirao na njujorškoj filmskoj akademiji, ali da je loš način života definitivno iza njega.
U braku sa kostimografkinjom Mimi O'Donel dobio je troje dece - kćerke Talulu i Vilu i sina Kupera. Članovi porodice dali su samo kratku izjavu da su skrhani bolom i nenadoknadivim gubitkom. Njihovu tugu deli i svet sedme umetnosti, kome će prerano ugašena holivudska zvezda i te kako nedostajati.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin