Sergej Trifunović: Na proleće pred publikom u novoj adaptaciji "Ane Karenjine"

Sergej Trifunović: Na proleće pred publikom u novoj adaptaciji "Ane Karenjine"

Autor: | 27/02/2014

0

Opera i teatar Madlenianum započeo je probe za predstavu "Ana Karenjina", po tekstu Armina Petrasa koji je dramatizovao roman Lava Tolstoja, u režiji Juga Radivojevića, a premijera je zakazana za 26. april.

Naslovnu ulogu igra Nina Janković, Karenjina - Sergej Trifunović, Vronskog - Viktor Savić, a u ansamblu su i Aleksandar Radojičić (Stefan), Milena Vasić (Daša), Tamara Aleksić (Kiti) i Igor Đorđević (Ljevin).

Tekst savremenog nemačkog autora Petrasa, dosta prevođen u svetu, na srpski jezik je prevela Jelena Kostić Tomović.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Momirka Bailović, muziku je izabrao reditelj. Interesantno je da će saradnik na predstavi biti psihijatar - psihoanalitičar dr Srđa Zlopaša.

Generalni direktor Madlenianuma Branka Radović rekla je danas na konferenciji za novinare da su odavno razmišljali o "Ani Karenjinoj" i čitali više adaptacija tog veoma složenog romana, sve dok nisu otkrili Petrasov tekst, koji je osnivač teatra Madlena Cepter videla na sceni u Beču.

- Hteli smo nešto drugačije, otklon od melodrame. Jedan od naših ciljeva je da klasične komade prikažemo na moderan način - istakla je ona.

Direktorka Drame u Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković rekla je da Petras (50), koji je rođen i školovan u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, ima razvijen senzibilitet za rusku literaturu. Krajem 80-ih prešao je u tadašnju Zapadnu Nemačku gde je ostvario zapaženu karijeru pozorišnog reditelja i dramaturga.

Ona je dodala da joj je drago što će prvi put kao član producentskog tima raditi na istom projektu sa svojim bratom Jugom Radivojevićem, kome je ovo stota režija u teatru.

Radivojević je istakao da je pred njim fantastičan tekst i da je Petras zapravo napisao autorski komad po motivima romana. On je podsetio da je "Ana Karenjina" retko rađena na sceni i kod nas i u svetu, a više puta je ekranizovana, mada često ne baš uspešno.

- Petrasova drama donosi izuzetan spoj Tolstojevog sadržaja i specifične forme bliske Brehtovom poimanju teatra. Podela sa samo sedam glumaca je zadivljujuće mala za tako obiman komad - rekao je on.

Mlada glumica Nina Janković izjavila je da joj je čast što je dobila ulogu koju je svojevremeno igrala Mira Stupica.

- Znam da ćemo raditi naporno, ali verujem u reditelja i divnu ekipu - dodala je ona, a o sličnom raspoloženju govorili su i drugi članovi ansambla.

Popularni glumac Trifunović, koji se posle dužeg vremena vraća na "daske", istakao je da je čekao pravu priliku, vredan klasični komad i "mogućnost da sa scene izgovara rečenice i misli koje vrede".

Izvor: Tanjug

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin