Aleksandra Kovač: Ceo život mi je u koferu

Aleksandra Kovač: Ceo život mi je u koferu

Autor: | 09/03/2014

0

Prateći svoju večnu želju za usavršavanjem i odlučna u nameri da promeni život, Aleksandra Kovač se pre nekoliko meseci otisnula u Edinburg, nastavljajući da nova muzička iskustva stiče na tamošnjem univerzitetu. Povratak u školu ide joj dobro, jer će u septembru postati prva Srpkinja sa zvanjem magistra nauka iz oblasti filmske kompozicije.
Nedavno je angažovana da napiše dve numere za saundtrek novog nemačkog filma "Young and Wild", odnosno "Mladi i divlji", koji je napisao i režirao Feliks Maksim Eler. Film će biti premijerno prikazan ovog leta u bioskopima širom Nemačke. Muzičar Roman Goršek, Aleksandrin emotivni partner, zadužen je za miks i mastering dve noseće kompozicije iz filma.
- Poslednjih godina, uz pedagoški rad, sve više se okrećem primenjenoj muzici za pozorište, televiziju i reklame, a moja budućnost su note komponovane za film, video igrice, animacije, nove medije. Odluka da usavršavanje nastavim na prestižnom univerzitetu kakav je ovaj u Edinburgu bila je logična mada je za nju najviše zaslužan moj partner Roman Goršek, jer me je usmeravao i podržavao u svakom trenutku. Trenutno sam na specijalizaciji iz oblasti komponovanja filmske i muzike za nove medije, i ovo je jedan od najboljih i najvažnijih poteza koje sam do sada povukla. Nije bilo lako otići na godinu dana, ali ono što sam dobila za uzvrat zaista je vredno truda. Verujem da ovo iskustvo može samo da mi koristi.
Iako uživa u Edinburgu, koji smatra jednim od najlepših gradova sveta, popularna kantautorka priznaje da joj rodni Beograd mnogo nedostaje jer je veoma nostalgična i svim srcem vezana za srpsku prestonicu i njene ljude.
- Živela sam u različitim zemljama i navikla sam da često menjam mesto boravka. Ceo život mi je u koferu. Ali, Beograd je moj dom i, gde god da odem, uvek jedva čekam da mu se vratim. Izgradila sam karijeru u Srbiji, što nije bilo nimalo lako jer sam davno odlučila da slušaocima ponudim samo kvalitet i da od njega ne odstupam ni po koju cenu. Izuzetno mi nedostaju i moji đaci iz "Beogradskog glasa", ali srećna sam što naše muzičko putovanje nastavljamo već na jesen.
Povratak u školske klupe Aleksandri nije bio naporan jer svakog dana uči o stvarima koje joj otvaraju nove vidike. Brzo se navikla na život u Ujedinjenom Kraljevstvu.
- Studiranje u četrdesetim je zahvalno i jedinstveno iskustvo, a svaki dan proveden u saznavanju novih muzičkih i životnih istina za mene je blagoslov. Poslednje tri godine posvetila sam studijima na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti. Stekla sam divne mlade prijatelje i učila od vrhunskih majstora i pedagoga. Mislim da niko u početku nije verovao da ću uspeti, ali posle dve godine mukotrpnog rada, učenja, polaganja ispita, ali i velikog uživanja, postala sam diplomirani pedagog. U Edinburgu sam ubrzo stekla poštovanje profesora, jer sam već zahvaljujući prvom delu bila nominovana za nagradu na Festivalu u Kelnu. Važno je znati uklopiti se u novo vreme, nove sredine, s novim ljudima. Stravinski je jednom prilikom to lepo objasnio - ako želiš da ostaneš uspešan, nauči da se prilagodiš.
Producent Roman Goršek, s kojim Aleksandra poslednjih godina deli životne i muzičke snove, ostao je u Beogradu. Međutim, daljina nimalo ne smeta njihovoj ljubavi i ne može da promeni ono što osećaju jedno prema drugom.
- Roman je u Beogradu, gde producira sve moje radove za inostranstvo, ali sarađuje i sa mladim bendovima i pevačima. Mi ne živimo po ustaljenim pravilima, navikli smo da do uspeha dolazimo teškim radom i požrtvovanošću. Za sve velike stvari potrebno je mnogo hrabrosti, snage i vere. Bez obzira na daljinu koja je trenutno između nas i na fizičku razdvojenost, muzika je uvek tu da nas spaja - zaključuje Beograđanka.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin