Momčilo Bajagić Bajaga: U humanoj misiji

Momčilo Bajagić Bajaga: U humanoj misiji

Autor: | 12/03/2014

0

Od prvog albuma "Pozitivna geografija", koju su "Bajaga i Instruktori" objavili 1984. godine, prošle su tri decenije. Tim povodom jedan od najpoznatijih rok bendova na ovim prostorima u martu je krenuo na veliku turneju, tokom koje će obići nekoliko kontinenata. Ova muzička pustolovina počela je u Zagrebu, gde su "Instruktori“, sa Momčilom Bajagićem na čelu, svirali tri dana zaredom, 6. 7. i 8. marta, a na repertoaru su se našli najveći hitovi, od prvog do poslednjeg albuma "Daljina, dim i prašina", koji je objavljen pre dve godine.
Iako su pripreme za turneju bile uveliko u toku, frontmen legendarnog muzičkog sastava nije propustio proslavu rođendana Doma za nezbrinutu decu u Beogradu, koji je obeležen u prostorijama Zadužbine Ilije M. Kolarca. Zajedno sa svojim velikim prijateljem, klavijaturistom Sašom Loknerom, Bajaga je za decu bez roditeljskog staranja u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine otpevao pesmu "Bežiš od mene, ljubavi", za šta su dobili veliki aplauz, a poznati muzičar za "Hello!" otkriva da je prvobitni plan bio da uz gitaru odsvira nešto drugo.
- Uvek se rado odazivam pozivima dragih ljudi iz Prihvatilišta i trudim se da ne propuštam njihove događaje. Kada su me pozvali da učestvujem u manifestaciji povodom pedeset šestog rođendana, mislio sam da će se to desiti u njihovim prostorijama i želeo sam da uz gitaru odsvirma nešto drugo, ali kada sam čuo da su priredbu organizovali u Kolarcu, zamolio sam svog prijatelja Sašu Loknera da mi se pridruži na bini i to je zvučalo zaista dobro - kaže Bajaga, koji se godinama odaziva na sve pozive beogradskog Prihvatilišta za decu, kome je pomoć neophodna.
Poznati roker prisetio se jednog dobrotvornog događaja na kome je učestvovao, tokom koga je održana aukcija za prikupljanje novčane pomoći.
- Na aukciju sam doneo majicu kreatorke Nataše Šarić, na kojoj je pisalo "Jahači magle", i smatrao sam da ne bi trebalo da se stavi preterano velika cena. Rekao sam neka bude dve hiljade dinara. Licitacija je bila pristojna i jedan gospodin je kupio majicu, međutim iznenađenje je usledilo kada je taj isti gospodin rekao da je majicu kupio za sebe, a potom na račun uplatio iznos od sto pedeset hiljada dinara.
Pisac najlepših ljubavnih stihova, uz koje su odrastale mnoge generacije, a koje i današnji tinejdžeri rado slušaju, uvek rado učestvuje na humanitarnim događajima jer smatra da je to na neki način dužnost javnih ličnosti.
- Svakako da javne ličnosti imaju dodatnu dozu odgovornosti koje moraju da budu svesni i drago mi je da je veliki broj mojih kolega uključen u razne akcije humanitarnog karaktera - završava Bajaga, koji sa svojim bendom kreće na svojevrsni put oko sveta, koji će se završiti na početnoj stanici. Po svemu sudeći beogradskoj publici će biti upriličen spektakularni koncert povodom tri decenije rada grupe koja je svojom muzikom izgradila muzički ukus mnogih generacija.

Piše: Deana Đukić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin