Nova istraživanja: Aspirin ublažava migrenu

Nova istraživanja: Aspirin ublažava migrenu

Autor: | 20/03/2014

0

Aspirin dat intravenozno, uspešno uklanja bolove izazvane migrenom

Aspirin dat intravenozno, uspešno uklanja bolove izazvane migrenom, tvrde stručnjaci sa kalifornijskog Univerziteta u San Francisku. Objašnjavajući da napad migrene nastupa naglo i oštro, a većina lekova ne uspeva da ukloni bol, neurolog dr Peter Goadsbi kaže da su on i njegove kolege došle na ideju da intravenskim putem daju aspirin, ne bi li se oslobodili nesnosnih bolova.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da ovaj relativno jeftin, siguran i jednostavan tretman, vrlo efikasno oslobađa glavobolje. Intervencija se pokazala posebno uspešnom kod pacijenata kojima nisu pomagali drugi tretmani.

U istraživanju efekata intravenski datog aspirina, pacijenti su dobijali prosečno pet doza po 1 gram ovog leka. Neželjene efekte u izuzetno blagoj formi ispoljilo je samo šest odsto učesnika. Uglavnom su imali mučninu i gađenje, kao i bol na mestu uboda.

Ustanovljeno je da 3/4 aspirina dnevno predstavlja optimalnu dozu i za dugotrajnu zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Kentakiju.

Propisivanje uobičajenih doza od 100 i više miligrama, nosi rizik za pojavu neželjenih efekata, među kojima su najčešća gastrointestinalna krvarenja, ističe dr Čarls Kembel, rukovodilac istraživanja.

- Lekari pacijentima daju različite doze aspirina, zavisno od stanja njihovih krvnih sudova i srca. Neke dnevne doze su i od 325 miligrama, a mi nismo našli dokaz da velike doze pružaju bolju zaštitu. Naprotiv, tada lakše dolazi do krvarenja - upozorava dr Kembel.

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti