Antonio Naharo: U vatrenom ritmu flamenka

Antonio Naharo: U vatrenom ritmu flamenka

Autor: | 06/04/2014

0

„Nacionalni balet Španije“, koji već trideset pet godina popularizuje flamenko ples pod zaštitom „Uneska“, prvi put će nastupiti u Beogradu 28. marta u Centru „Sava“. Ovom prilikom predstaviće i najnovije postavke, među njima i čuvenu „Seviljsku svitu“, za koju je koreografiju uradio umetnički direktor teatra Antonio Naharo. Prema rečima proslavljenog igrača i koreografa, špansku plesnu tradiciju prihvataju na svakom meridijanu i veoma je jednostavan razlog zbog koga svi vole iberijske ritmove.

- Španski ples, kao i naša muzika, govori iz srca, a to uvek dopre do publike, bez obzira na mesto izvođenja. Prve plesne korake naučio sam na ulici tokom karnevala u Malagi, kada sam imao samo šest godina. Budući da je umetnost igre ubrzo postala moja strast, počeo sam da uzimam privatne časove u Madridu, a potom sam se našao na „Kraljevskom plesnom konzervatorijumu“, gde sam iz dana u dan napredovao, pustivši igri da me vodi kroz život - kaže Navaro.

Kako izgleda radni dan jednog baletana i profesionalnog plesača?

- Svakog dana imamo naporne časove koji traju po sat i po, a potom vežbamo sve stilove španskog plesa, od folklornih motiva do flamenka i bolera. Izvodimo tačke dok ih ne dovedemo do savršenstva. Posle toga slede testovi koji pokazuju koliko je cela trupa spremna za šou koji trenutno radimo.

Osim lepote i radosti igre, šta je još vaša velika ljubav?

- Najviše volim španski ples. Kad imam vremena, odem u bioskop, a za naše predstave dizajniram i kostime koji prate aktuelne modne trendove. Kada je o muzici reč, situacija je drugačija. Ako imam nešto slobodnog vremena kod kuće, uglavnom ne slušam muziku, već uživam u miru koji donosi tišina. Inspiraciju nalazim u svemu oko sebe.

Ansambl sačinjen od sedamdesetak vrsnih plesača osvojio je svet gotovo istog trena kada ga je 1978. godine osnovalo Ministarstvo kulture. U čemu je tajna vašeg uspeha?

- „Nacionalni balet Španije“ do danas je dobio veliki broj međunarodnih priznanja. Bogato ukrašeni kostimi, predivna muzika, emotivni plesovi uz žive zvuke i desetine kastanjeta u rukama igrača, sve to čini jednu bajkovitu priču ispričanu bez reči i život proživljen kroz božanski ples. Naš plesač mora da dominira u različitim stilovima i da u isto vreme donese na scenu lični izraz, ali i umetnički doživljaj.

Piše: Snežana Ilić

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi:

Pročitajte još

Najnovije vesti