Gradimir Pankov: Našem baletskom umetniku svetske reputacije dodeljeno priznanje "Vip poziva"

Gradimir Pankov: Našem baletskom umetniku svetske reputacije dodeljeno priznanje "Vip poziva"

Autor: | 14/04/2014

0

Gradimiru Pankovu, umetničkom direktoru Velikog kanadskog baleta iz Montreala, uručena je u petak nagrada "Vip poziva", koju po četvrti put dodeljuju Beogradski festival igre i Vip mobile. Priznanje je umetniku uručio Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip mobile, nakon izvanrednog nastupa kanadskih plesača, u prepunoj sali Sava Centra, sa komadom "Minus jedan".
Nagrada "Vip poziva” se dodeljuje našim cenjenim baletskim umetnicima koji su postigli impresivnu karijeru van Srbije, kao priznanje za njihov dugogodišnji rad i stvaralaštvo pružajući im mogućnost da ponovo zablistaju u gradu u kojem su napravili svoje prve plesne korake.
Gradimir Pankov je igrao u svim jugoslovenskim baletskim trupama, a najduže je bio angažovan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Nakon uspešne igračke karijere u Nemačkoj, Pankov je radio kao pedagog i umetnički direktor nekoliko prestižnih baletskih kompanija, među kojima se izdvajaju Holandski plesni teatar, Kulberg balet, Veliki balet Ženeve i Nacionalni balet Finske. Dolaskom u Veliki kanadski balet iz Montreala, nastavlja popularizaciju širokog spektra plesnih formi i nastavlja da vodi baletsku kompaniju koja svetskoj publici donosi vrhunsku igru najpoznatijih koreografa našeg vremena.
Komad "Minus jedan" 12. aprila izveden je i u Novom Sadu, tako da je i publika u Srpskom narodnom pozorištu uživala u nastupu kanadskih umetnika.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Najnovije vesti