Serbia Fashion Week: Jelena Anžujska i jorgovani u centru pažnje stranih dizajnera

Serbia Fashion Week: Jelena Anžujska i jorgovani u centru pažnje stranih dizajnera

Autor: | 07/05/2014

0

Završno gala veče Srpske nedelje mode pod pokroviteljstvom Evropske Unije, okončano je dodeljivanjem povelja i nagrada koje nose ime "Jelena Anžujska", u novosadskom hotelu "Park". Tome je prethodio događaj koji je doneo osmehe pre svega na lica stranih dizajnera i gostiju iz Evrope na Serbia Fashion Weeku. U Limanskom parku oni su zasadili svoje jorgovane i time se priključili projektu "Srbija - zemlja jorgovana". Ovaj projekat traje već osam godina, sa idejom da naša zemlja bude u svetu prepoznatljiva po jorgovanima, kao i vremenu ktitorstva Nemanjića.
- Došla sam na ideju da Jelena Anžujska bude ime za naše nagrade posmatrajući uspeh projekta "Srbija zemlja jorgovana" novinarke Vesne de Vinča, koja je sa svojim timom prihvatila moju ideju da bude koproducent SFW-a. S obzirom na to da je Pariz centar mode, na SFW smo pozvali najviše francuskih dizajnera i modnih producenata, i dočekali ih, kao što je Uroš Prvi Nemanjić dočekao iz Evrope svoju buduću kraljicu Jelenu Anžujsku, dostojanstveno i sa ljubavlju, stvarajući dolinu jorgovana kod Ibra. Ubuduće će se dodeljivati ove nagrade i saditi jorgovani, i time potvrđivati naša vezanost i prijateljstvo u modnoj industriji, Srbije i evropskih država koje su članice Modnog saveta Evrope, koji stoji iza zvaničnog fashion weeka u svakoj državi - rekla je Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Week-a.
- Oduševljen sam idejom da Srbija bude prpoznatljiva po jorgovanu, kao sto je Holandija po lali, a Japan po trešnjinom cvetu. U svojoj kući gajim jedan jorgovan i napravio sam recept za slatkiše od jorgovana, a tu tajnu ću vam otkriti jer se time vaša misija jorgovana još više širi - rekao je sa vidnom ozarenošću Donald Potard, svetski modni guru, koji je 25 godina vodio kampanje i kompaniju Žan Pol Gotijea.
- Moja televizija će sigurno ispratiti ovu ideju u modnom svetu. I priču o hrišćanskoj ljubavi Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša Prvog Nemanjića, i Dolinu jorgovana u koju će se u svetskim okvirima redizajnirati Srbija - dodao je Marcellous L. Jones, vlasnik "The Fashion Insider TV".
Ovaj događaj je organizovala Dušanka Vranješević, predsednica Upravnog odbora nacionalne komore za modu Srbije.
Poslednji jorgovan je po pravilu posadila autorka projekta Vesna De Vinća.
- Naš je cilj da humane, viteške i hrišćanske vrednosti kao i "misija srpskih jorgovana" uđu u svetsku modu. Ovo je najbolji način da mladi shvate smisao povratka plemenitosti, ali i da svet percipira Srbiju kao zemlju "ljubicanstvenih" jorgovana - sa osmehom je dodala Vesna.
Najznačajnija ličnost SFW Agata Ruiz de la Prada zasadila je svoj jorgovan u aleji ispred hotela "Crown Plaza", u brzini, pred sam odlazak na aerodrom. Pošto je prethodno posetila Galeriju fresaka, i bila impresionirana srpskim srednjovekovnim freskama i ikonama, sa posebnim je pijetetom naglasila:
- Obnova duha ktitorstva isto je što i obnova kreativnosti u nama, sto je svetski izazov i zahtev ovoga trenutka. Obožavam da sadim i zadovoljna sam sto mi je pružena ova mogućnost da živim kroz ovaj jorgovan.
Svoje jorgovane su u Novom Sadu ostavili da cvetaju vekovima, jer jorgovan spada u najdugovečniju familiju masllina, još i internacionalni dizajneri i gosti predsednica European Fashion Council Nadya Valeva, predsednica Nacionalne komore za modu Češke Julia Hendrychova, Ronot Olivier iz "Fashion One TV", Kosima Ruiz de la Prada, kćerka Agate Ruiz de la Prade, Eymeric Francois iz "Federation de la Haute Couture France", George Stoenchev, secretary general EFC, modna dizjanerka iz Bugarske Irina Arlashka, modna dizajnerka iz Crne Gore Marina Banović i predsednik Ukraina Fashion Week-a Petro Nesterenko-Lanko.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin