Kada uporedimo današnju, sa ishranom od pre 30 godina, situacija je primetno drugačija.
Nekada svinjska mast nije bila izbegavana, nego je čak mazana na hleb. Prženice nisu bile prilog, nego glavno jelo, a vrhunac deserta bilo je umućeno jaje.
Evo šta su nekada volela deca:
Prženice
Nekada se za kupovinu hleba stajalo u redu. Nije na svakom uglu bila pekara. Posle devet ujutru, niste ni mogli da kupite veknu, jer je sve bilo rasprodato. To je razlog zbog kog se i po nekoliko dana jeo jedan hleb, a kada se presuši, od beživotnih kriški nastajale su ukusne (i masne) prženice.
Knedle
Knedle se nekada nisu kupovale, nego pravile. Testo se pravilo od kuvanog krompira i punile svežim ili suvim šljivama.
Iako su domaćice imale mnogo posla oko ove poslastice, ipak su uspevale da povremeno ukućane počaste knedlama.
Umućeno jaje
U nedostatku slatkiša, umućeno jaje bilo je “hit”. Doduše, tada su jaja uglavnom bila domaća i kupovala su se od “proverenih” vlasnika seoskih domaćinstava. U jedno ili dva žumanceta dodavalo bi se nekoliko kašika šećera, a zatim energično mutilo.
Kriška hleba sa mašću i alevom paprikom
Nekada nije bilo danas standardnih sastojaka za sendvič. Mast se koristila i za termičku obradu hrane, ali i kao namaz. Odlično se slagala sa alevom paprikom ili belim lukom, a postojala je i slatka varijanta – posuta šećerom.
Testenina s orasima
Danas verovatno malo ko jede suvu testeninu s orasima, ali je to nekada bila uobičajena večera. Na skuvanu testeninu sipao se šećer i mleveni orasi, a dragoceni puter dodavao se retko.
Griz sa mlekom
Neka deca i danas vole griz. Skuvan u mleku i pomešan sa šećerom, griz je bio odličan za brzo vraćanje energije posle celodnevnog jurcanja sa drugarima. Slično se tretirao i sutlijaš.
Šnenokle
Za poslasticu koja potiče iz Austrije bili su dovoljni jaje, šećer i mleko. Reč je o umućenim belancima, koji se kašiku po kašiku spuštaju u vruć krem od žumanaca, šećera i mleka.
Viršle
Viršle se i danas rado jedu, ali su se nekada prodavale isključivo u mesarama. Upravo u tome je razlika. Naravno, bile su i kvalitetnije.
Varijacije sendviča
Šunke, trapisti i kečapi tada su bili nedostižne namirnice. Parizer se kupovao povremeno i bio je dovoljan da se napravi ukusan sendvič sa malo milerama ili sirnog namaza.
Izvor: b92.net
Foto: freedigitalphotos.net
Pročitajte još
Otvoren testament Bore Čorbe: Dubravka, znaš šta ti je činiti...
Testament Bore Čorbe otvoren
10/09/2024
Saznajte višePorodila se ćerka Siniše Mihajlovića! Sinu nije dala ime po dedi već...
Porodila se ćerka Siniše Mihalovića
10/09/2024
Saznajte višeSa promenom mog statusa, došlo je do... Jovana iznela istinu o odnosu sa Marijom, sve rečeno
Odnos Jovane Pajić i Marije Šerifović intrigira
10/09/2024
Saznajte višeDžej Lo uslikana kako za ruku drži Benovog kuma, kad pre?!
Fotografija Dženifer Lopez otkriva pravu istinu o razvodu
10/09/2024
Saznajte više
Komentari (0)