Fizička aktivnost podstiče rad crevnih bakterija

Fizička aktivnost podstiče rad crevnih bakterija

Autor: | 08/07/2014

0

Dokazano je da vrhunski sportisti imaju raznovrsniju populaciju crevnih bakterija koje smanjuju rizik od gojaznosti.

Nedavno su naučnici otkrili da ishrana stvara veću raznovrsnost bakterija u crevima, što dovodi do smanjenja rizika od gojaznosti i komplikacija vezanih za gojenje, a sada su ustanovili i da vežbanje igra važnu ulogu u tome. Istraživači sa Kork koledža Državnog univerziteta Irske zajednički su objavili otkrića u časopisu British Medical Journal i tako pokazali da vežbanje pomaže da se podstakne raznovrsnost crevnih bakterija.

Uzeti su uzorci izmeta i krvi od 40 profesionalnih ragbista dok su bili pod intenzivnim režimom treninga kako bi se procenilo kako vežbanje utiče na crevne bakterije. U ljudskim crevima se nalaze hiljade milijardi bakterija, a njihova raznovrsnost i udeo utiču na to kako organizam metaboliše i izvlači energiju iz hrane.
Uzorci uzeti od vrhunskih sportista su potom upoređeni sa uzorcima 46 zdravih sportista-amatera. Istraživači su ustanovili izuzetno raznovrstan i širok opseg crevnih bakterija kod sportista i mnogo veći procenat Akkermansiaceae, bakterije koja se povezuje sa nižom stopom gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja.

"Naša otkrića pokazuju da je vežbanje još jedan važan faktor odnosa između mikrobioma, imuniteta domaćina i metabolizma domaćina, pri čemu ishrana ima važnu ulogu", kažu autori.

Istraživači su takođe ustanovili da sportisti imaju viši nivo kreatin kinaze (CK), enzima koji ukazuje na oštećenje mišića ili tkiva, što je i za očekivati kod vrhunskih sportista. Povrede i druga stanja koja su uobičajena među sportistima povezani su sa CK, ali povišen nivo ovog enzima takođe može da ukazuje na srčani udar, s obzirom da se stvara kao reakcija na oštećenje mišića skeleta ili mozga.
Obe grupe su takođe popunile upitnik o načinu ishrane da bi se videlo koliko često unose 187 različitih namirnica. Postavljeno im je i pitanje koliko su u proseku trenirali u periodu od četiri nedelje pre početka studije.
Rezultati su pokazali da su ragbisti jeli više grupa hrane, tako da pored vežbanja koje ima uticaj na raznovrsnost crevnih bakterija, kod njih postoji i raznovrsnija ishrana. Proteini su činili 22 odsto unosa kalorija kod njih u poređenju sa drugom grupom, gde su proteini činili 15 do 16 odsto dnevnog unosa kalorija. Sportisti su takođe uzimali mnogo proteinskih suplemenata i jeli više voća, dok su manje jeli grickalice od druge grupe.

"Od suštinske je važnosti da razumemo složene odnose između onoga što biramo da jedemo, nivoa akivnosti i bogatstva crevnih bakterija", kaže u uvodniku dr Džordžina Hold (Georgina Hold), istraživač sa Instituta za medicinske nauke na Aberdinskom univerzitetu u Škotskoj. "S obzirom da očekivana dužina života nastavlja da raste, važno je da shvatimo kako da na najbolji način održimo dobro zdravlje. To je sada važnije nego ikada kada su u pitanju naše crevne bakterije."

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Najnovije vesti