Sandra Meljničenko: Među VIP zvanicama na Nedelji visoke mode u Parizu

Sandra Meljničenko: Među VIP zvanicama na Nedelji visoke mode u Parizu

Autor: | 26/07/2014

0


Poslednjih godina Pariz u velikom stilu vraća status modne prestonice u kojoj počinje i završava se sve što ima veze sa najvažnijom sporednom stvari na svetu za žene. Pretprošle nedelje „grad svetlosti“ ponovo je ugostio najpoznatija imena industrije zabave i svetski džet-seta, na Nedelji visoke mode čuveni kreatori predstavili su modele za nastupajuću sezonu jesen-zima 2014/15. Iako je pažnja svetske javnosti usmerena i na ostale smotre koje se održavaju u Njujorku, Londonu i Milanu, jer je svaka posebna na svoj način, glamurozna manifestacija pored Sene ima najduži staž i najveći broj učesnika, na kojoj se prednost daje francuskim modnim kućama. Petodnevni raj u metropoli koja je sinonim za šik, prestiž i eleganciju neizbežna je stanica za sve modne sladokusce i ikone stila, a ovog jula akcenat je bio na revijama čuvenih kuća „Chanel“, „Dior“ i „Versace“. Bilo je tu i ekstravagancije, smelosti i originalnih ideja, uz optimalnu dozu neočekivanih obrta, što se i očekuje od romantičnog Pariza, koji ne diktira samo trendove već i njihovu dinamiku.
Međutim, tradicionalne dane visoke mode u francuskoj prestonici nije otvorio domaći brend, već revija linije „Atelier Versace“. Posle prijateljstva sa Lejdi Gagom, Donatela Versaće počela je da se druži sa još jednom slavnom pevačicom. Uoči početka smotre, latino diva Dženifer Lopez zavodila je okupljene reportere pozirajući u elegantnoj beloj haljini napravljenoj upravo u radionici prestižne italijanske modne fabrike koju je osnovao legendarni Đani Versaće. Modele iz nove kolekcije na pisti je pokazala i jedna od najtraženijih manekenki današnjice, naša Mijo Miholjčić.
Buduće mlade pred oltar sve češće dolaze u poodmaklim mesecima trudnoće. Izgleda da na taj trend računaju i tvorci visoke mode, bar Karl Lagerfeld, koji je na reviji kuće „Chanel“ na pistu u „Velikoj palati“ na Jelisejskim poljima izveo trudnu devojku u venčanici i tako ponovo pomerio granice i izazvao različite reakcije. Dok su jedni glasno i oduševljeno aplaudirali pank novitetima koji su osvežili klasičnu i prepoznatljivu liniju pariskog brenda, drugi su negodovali smatrajući da ne bi trebalo mešati „babe i žabe“. Bela haljina koju je nevesta nosila ima zlatnu dugmad, sa šlepom na leđima i kapicom u istum dezenu. Lepo i raskošno, iako je mnogima zasmetala manekenkina čupava rokerska frizura. Lagerfeldova vizija jeseni je romantična i elegantna, a modeli podsećaju na vajarska dela uklesana u neprolazni mermer. Raskošni izgled postignut je detaljima od štrasa i poludragog kamenja, tako da uz neke kreacije nakit uopšte nije potreban. Sve deluje uredno i odmereno. Haljine i suknje su i dalje do kolena, a čuveni sakoi ne prestaju da prate liniju tela, u poznatom „Chanel“ stilu, bez obzira na brojne varijacije vezane za revere, kopčanje, dužinu. Dakle, čuvena kuća vraća damu u fokus, makar ona bila i pankerka na visokim štiklama ili u japankama sa širokim satenskim trakama vezanim oko članka. To se posebno svidelo filmskim zvezdama mlađe generacije, Kristin Stjuart i Džaredu Litu, poznatim po nekonvencionalnom načinu života i pomalo darkerskoj prirodi.
Nedelje visoke mode specifične su i po famoznom prvom redu. U Londonu se najviše poštuje hijerarhija, s obzirom na činjenicu da su glavna mesta rezervisana za pripadnike kraljevske porodice, dok u Njujorku u najboljim stolicama sede moćni biznismeni, slavni glumci, muzičari i muze slavnih dizajnera. U Parizu su svi na okupu i revije sa velikom pažnjom prate ikone stila 21. veka, od trendseterki Viktorije Bekam i Olivije Palermo do Ane Delo Ruso i Miroslave Dume, a često svrati i legenda modnog novinarstva, prva dama „Voga“ Ana Vintur.
Tu su i „Louis Vuitton“ i „Cartier“ i mnoga druga imena bez kojih se glamur ne može zamisliti, ali kada se kaže „haute couture“ misli se i na Kristijana Diora, jednog od giganata čiji se model uvek sa nestrpljenjem očekuju. Slavnog kreatora više nema, ali njegova kuća je i danas sinonim za klasičnu eleganciju koju vole zvezde crvenog tepiha, posebno filmske dive koje stasom i pojavom podsećaju na one iz „zlatnog doba“ Holivuda.
Apsolutno neverovatna i luksuzna nova „Dior“ kolekcija ne može se opisati, jer je, slažu se modni znalci, van ljudske mašte. Dah retrostila iz vremena Marije Antoanete mogao se osetiti na čitavoj reviji. Zanimljive teksture u belim tonovima, čudnog i šarmantnog dizajna, graciozne haljine sa različitim šarama i tumačenjima i srebrni aksesoar oduzimali su dah prisutnima u Rodenovom muzeju, među kojima su se našle Dženifer Lorens i Merion Kotijar, ali i zanosna Šarliz Teron sa Šonom Penom. Zbog oskarovke, koja je zablistala u punom sjaju obučena u jedan od modela njenog omiljenog brenda, Francuzi su tog dana umesto „Mon Dieu!“ izgovarali „Mon Dior!“ Među VIP ličnostima našla se i Sandra Meljničenko, pasionirana kolekcionarka lepih stvari sa skupim potpisima, koja ne propušta nedelje mode.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin