Princ Džordž: Svi detalji proslave prvog rođendana naslednika britanske krune

Princ Džordž: Svi detalji proslave prvog rođendana naslednika britanske krune

Autor: | 09/08/2014

0


Sin vojvotkinje i vojvode od Kembridža i budući kralj Velike Britanije prvi put je javnosti predstavljen pre tačno godinu dana, dok je uživao u naručju svoje majke ispred bolnice „Sent Meri“ u Londonu, gde je rođen. Proslava prvog rođendana najpoznatije bebe na svetu, o kojoj su mediji širom planete počeli podrobno da izveštavaju pre nego što je ugledala svet, održana je 22. jula u njegovom domu u Kensingtonskoj palati. Za veselu popodnevnu žurku malog princa pobrinule su se njegova majka i tetka Pipa Midlton, koja se, inače, bavi organizovanjem ovakvih događaja. Zabava uz čaj i poslastice upriličena je za porodicu, kumove i uži krug prijatelja. Najviše pažnje je, naravno, izazvala ponosna prabaka, kraljica Elizabeta Druga. Princ Čarls je u vreme slavlja boravio u poseti Škotskoj, ali zato je tu bio njegov mlađi sin Hari. Prvu svećicu slavljenik je gasio na torti koju je pripremila njegova majka.
U susret rođendanu, porodica je odlučila da objavi tri nove zvanične fotografije svog najmlađeg člana, urađene za vreme posete „Prirodnjačkom muzeju“ u Londonu početkom jula. Na jednoj od lepih slika vidi se da je Džordž prohodao. Dok je trijumfalno stajao na svojim nogama, pozirajući fotografima bez pomoći roditelja, pokazao je kojom je brzinom proteklo vreme od prošlog leta i trenutka kada su porodilište u kome je rođen opsedali mediji iz celog sveta, čekajući da snime njegov prvi osmeh. Dok su se idilične slike smenjivale pred britanskom javnošću, mali princ je u tren oka svima stavio do znanja da je nasmejana beba postala šarmantni dečačić fasciniran svetom oko sebe, koji radoznalo otkriva uz prve korake. Tokom posete muzeju bio je posebno oduševljen prostorijom sa leptirima. Pokušavao je da uhvati šarena stvorenja, a nasmejana vojvotkinja prisutnima je rekla da njen sin obožava svetle boje.
Kejt je od aprila pokrovitelj izložbe leptira u čuvenom londonskom zdanju. Za ovu priliku imala je elegantnu zelenu haljinu, koju je prvi put obukla kada je nedavno posetila Novi Zeland. I princ Vilijam bio je opušten i dobro raspoložen i uživao je u ovom porodičnom izletu. Ipak, šou je definitivno ukrao plavokosi dečak, koji je već proglašen najmlađom modnom ikonom. Na jednoj od fotografija mališan je u teksas pantalonicama sa tregerima i u tamnoplavoj majici zakoračio ispruženih ruku, razgalivši fotografa koji je ovekovečio ovaj trenutak.
- Bio je živahan, siguran u sebe i pun pouzdanja. Hodao je prema meni dok sam klečao da bih ga snimio. Bio je veoma brz i izgledao je stabilno na svojim nogama - rekao je Džon Stilvel, autor prelepih fotografija koje ovih dana obilaze globus.
Vilijam i Kejt izdali su zvanično saopštenje u kome se svima zahvaljuju na lepim željama i savetima.
- Siguran sam da će Džordž uskoro trčati brže od mene. Kao da je jedva dočekao da stane na svoje noge. Već je počeo da otvara vrata po kući. On je znatiželjan i odlučan dečak koji najviše voli da se druži sa svojim najboljim prijateljem, koker-španijelom Lupom - našalio se Džordžov otac.
Na princa je ponosna i familija Midltonovih.
- Kejt deluje tako srećno dok drži sina u naručju. Zaista je divna majka - rekao je njen ujak Geri.
Džordž se svakako obradovao brojnim poklonima koje je dobio od članova porodice, ali i darovima koji su stigli iz svih krajeva Velike Britanije, od znanih i neznanih poštovalaca. Kejt i Vilijam su celog meseca dobijali pošiljke sa igračkama i odećom za svog naslednika, trećeg u redu za britanski presto. Naravno, bilo je teško smisliti šta bi se moglo kupiti dečaku koji je sve imao i pre nego što se rodio. Možda bi najlepši poklon bio brat ili sestra, šale se u Bakingemskoj palati, dok se Kejt i Vilijam samo zagonetno smeškaju. Zbog čestih nagađanja da li je lepa vojvotkinja ponovo u drugom stanju čak su organizovane i opklade. Sve je, ipak, ostalo na spekulacijama, budući da ona u septembru sama putuje u službenu posetu Malti, a sa suprugom je već isplanirala novu turneju do kraja godine.
- Voleo bih da imamo dvoje dece. Ali, u ovom trenutku jedno je dovoljno - izjavio je nedavno Vilijam, jasno stavljajući do znanja da je za sada Džordž glavna zvezda njihove priče.
U čast intimne proslave u Bakingemskoj palati organizovana je izložba „Kraljevsko detinjstvo” sa kolekcijama igračaka kojima su se poslednja dva i po veka igrali budući kraljevi. Britanska kovnica novca pripremila je posebnu, limitiranu seriju metalnih novčića kao „dar nacije princu Džordžu“. Na jednoj strani je portret kraljice Elizabete, a na drugoj je za princa napravljena specijalna kombinacija grbova Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. Džordž već ima dva novčića u svojoj kolekciji. Prvi je obeležio njegovo rođenje, a drugi krštenje u oktobru. U ovoj seriji pušteno je sedam i po hiljada komada, dok cena jednog iznosi šezdeset funti.
Džordž Aleksandar Luis prvi put se pred novinarima pojavio ispred porodilišta sa mamom i tatom dvadeset sedam sati po dolasku na svet, a zatim tri meseca kasnije u kapeli palate „Sent Džejms“ na ceremoniji krštenja. U aprilu su objavljene fotografije iz Australije i sa Novog Zelanda, tokom njegove prve zvanične posete inostranstvu. Prema jednoj anketi, pedeset odsto Britanaca smatra da je Džordž doprineo boljoj slici kraljevske porodice u javnosti. Iako njegovi roditelji ne žele da ga previše eksponiraju, on je nesumnjivo najpopularnija beba na svetu koja bar jednom nedeljno osvane na nekoj naslovnoj strani najčitanijih magazina u domovini.
Njegov rođendan bio je svojevrstan presedan, jer se prvi put posle mnogo decenija dogodilo da budući monarh prvu svećicu na torti ugasi u prisustvu oba roditelja. Njegov otac gotovo da nije ni slavio prvi rođendan pre trideset jednu godinu. Vilijama je tog dana čuvala dadilja jer su princ i princeza od Velsa boravili u Kanadi. Čarls i Dajana su sinu čestitali preko telefona jer su smatrali da je put prekratak da bi ga vodili sa sobom. Godine 1949. vojvoda Filip od Edinburga bio je u poseti mornarici na Malti, pa je Čarls prvi rođendan proslavio sa majkom. Neslavna tradicija počela je upravo sa najstarijom članicom dinastije Vindzor, jer je i pokojna kraljica majka bila odsutna u vreme kada je Elizabeta Druga napunila godinu dana.
Džordž je uoči rođendana dobio i zvaničnog dvojnika, rođenog četiri dana pre njega. Zove se Fredi Minis i živi na području Eseksa, a pobedio je na konkursu na kome je učestvovalo nekoliko stotina beba. Tokom posete vojvode i vojvotkinje od Kembridža Australiji, Fredijeva majka je otkrila veliku fizičku sličnost između dve bebe i odmah prijavila svoje dete na kraljevski izbor za dvojnika.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin