U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Knez: Ljubav prema kuvanju nasledio sam od tate i bake

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Knez: Ljubav prema kuvanju nasledio sam od tate i bake

Autor: | 29/08/2014

0

Druga "Food Talk" konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će "govoriti" onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.

Prošle godine smo Nenada Kneževića Kneza, u šou programu "Tvoje lice zvuči poznato", čuli i videli u raznim ulogama, ali – postoji još jedna važna, njemu draga, o kojoj nije često pričao. Kneza, kao vrsnog kulinara, upoznaćemo na Food Talk-u, u panelu "Kuvam i živce čuvam".

- Ljubav prema kuvanju na mene su preneli moja baka, koja je bila Dalmatinka, i moj otac, kojem je kulinarstvo bila druga velika strast, odmah posle muzike. Prve samostalne korake u kuhinji, napravio sam na fakultetu. Kad su mi se smučile studentske menze, počeo sam da idem po restoranima, a kad mi je i to dosadilo rekao sam – sad je dosta, moram početi da spremam sebi hranu. Budući da mi je bilo dosadno da kuvam samo za sebe, pozivao sam kolege da probaju ta moja jela. U šali kažem da su oni bili moji zamorčići. Kad nisam bio siguran koliko nekog sastojka treba staviti, obraćao sam se baki ili tati. Mnogo sam eksperimentisao, stalno unosio nešto svoje... Imao sam razne faze, a prava – karakteristična za te studentske dane – bila je spemanje kuvanih jela. Brzo sam naučio kako se pravi dobar pasulj, boranija, grašak, kapama, musaka od krompira, punjene tikvice... Potom sam toliko zavoleo kuvanje, da je ono postalo moj vrlo ozbiljan hobi - kaže Knez i dodaje:

- Potom su usledile faze azijske kuhinje, mediteranske, francuske... Dešavalo se da odem u Španiju, ručam ili večeram u nekom restoranu, pa kad mi se jelo posebno dopadne, potrudim se da upoznam kuvara i da ga pitam za recept. Kad mi ga da, obavezno ga častim, jer je nepisano pravilo da se u tim situacijama ne kaže samo "hvala". U jednom trenutku, počeo sam da degustiram dobra vina, da se družim sa somelierima... Išao sam na razne sajmove vina, naučio ceo proces nastanka vina – od sađenja vinove loze do sipanja u čašu, mnogo saznao o sortama, o slaganju sa hranom... Polako ali sigurno, došao sam do nivoa dobrog profesionalca, dakle ne izuzetnog, ali solidnog - kaže on za kraj.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

Autor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin