Robin Vilijams: Tužan odlazak kralja komedije

Robin Vilijams: Tužan odlazak kralja komedije

Autor: | 31/08/2014

0

Najtužniji su ljudi koji najbolje umeju da nasmeju druge. I klupski komičari koji žive od danas do sutra, i klovnovi u cirkusu koji posle predstave sa šminkom često brišu i suze, i oskarovci koji, kako izgleda, imaju sve što se poželeti može. Svi nas oni uče da bi trebalo da imamo vedriji, srećniji i ljubavlju ispunjen život. Robin Vilijams imao je posebnu "žicu" za takve lekcije, jer je pronikao u srž komedije i duše miliona ljudi. Bilo je dovoljno samo da se pojavi na ekranu, pa da svima vrati osmeh na lice. Savršeni komičar dobroćudnog pogleda s lakoćom je uveseljavao ceo svet. Samo sebe nije mogao da usreći. Nažalost, Holivud je to shvatio tek kada je on poslednji put zatvorio vrata njegovih studija.

Beživotno telo šezdesettrogodišnjeg glumca pronađeno je prošlog ponedeljka u njegovoj kući u Severnoj Kaliforniji, gde je živeo sa suprugom Suzan Šnajder. Prema prvim informacijama iz policije, reč je o samoubistvu. Povodom iznenadne smrti, koja je šokirala planetu, porodica je izdala zvanično saopštenje, navodeći da je poslednjih dana Robin vodio veliku borbu sa akutnom depresijom. No, ništa nije slutilo na ozbiljne probleme budući da je sve vreme bio aktivan na društvenim mrežama, a poslednju objavu na Instagramu posvetio je kćerki Zeldi, koja je nekoliko dana ranije proslavila dvadeset peti rođendan. Na vest o njegovom odlasku ona je objavila dirljiv citat iz "Malog princa":

- Ali ti, ti ćeš imati zvezde kako ih niko drugi nema. A u jednoj zvezdi i ja ću živeti. U jednoj ću se smejati. I biće kao da se zvezde smeju, kada pogledaš zvezdano nebo.

Američka filmska akademija oprostila se od Vilijamsa tvitom koji je raznežio svet, uz sliku duha iz "Aladina", kome je svojevremeno pozajmio glas, i kratku poruku: "Duše, slobodan si."

Robin Vilijams bio je od onih velikana čiji se svaki film gleda po više puta ili ih je bilo dovoljno pogledati jednom, pa zapamtiti za ceo život. Ali, takvi filmovi se više ne prave u Holivudu, koji, izgleda, polako gubi svoje najvrednije dragulje. Depresija je već odnela talentovanog Hita Ledžera, brilijantnog Filipa Sejmora Hofmana, reditelja Tonija Skota i još neke zvezde kakve se više ne rađaju. U "fabrici snova" nije ostalo mnogo od onog "da ti pamet stane", a Vilijams je, svakako, spadao u tu kategoriju "retkih zverki".

Na holivudsku "A listu" stigao je zahvaljujući nominaciji za Oskara za ulogu radio-voditelja u drami "Dobro jutro, Vijetname", a malo je falilo da za "Društvo mrtvih pesnika" osvoji najveće filmsko priznanje. Među nezaboravnim filmovima je i nenadmašna "Gospođa Dautfajer", gde je igrao oca koji mora da se preruši u smešnu kućnu pomoćnicu kako bi posle ravoda više vremena provodio sa decom. Jedinog Oskara dobio je za sporednu ulogu u ostvarenju "Dobri Vil Hanting", a nije zanemarljiv broj onih koji smatraju da je trebalo da bude nagrađen za svaki film koji je snimio.

- U životu dobijate samo jednu iskru ludila. Nipošto je ne smete propustiti - tvrdio je Robin, objašnjavajući da na izvestan način ima smisla činjenica da se godinama borio sa porocima i posećivao rehabilitacione centre. Pre nego što je postao otac 1983. godine, kada je dobio prvog sina, preterano je uživao u alkoholu i kokainu, koji su uništili njegov prvi brak sa Valerijom Velardi. Posle teških seansi odvikavanja bio je "čist" naredne dve decenije, da bi, posle smrti dobrog prijatelja, čuvenog "Supermena" Kristofera Riva, ponovo počeo da pije.

- Snimao sam film u malom, hladnom gradu, koji nije baš na kraju sveta, ali možete ga videti odatle. Bio sam usamljen, plašio sam se, previše sam radio. Porodica je bila daleko i mislio sam da mi alkohol može poslužiti kao prva pomoć. Ali, čim sam popio prvi gutljaj, znao sam da sam opet u problemu. Stojite na ivici provalije i gledate dole, a neki tihi glas vam šapuće: "Skoči." Lažete sebe, govorite da možete da prestanete, a onda se telo pobuni i ubedi vas da za popravak ima vremena. Trebalo mi je tri godine da stanem - bio je iskren u nedavno datom intervjuu.

Na nagovor porodice prijavio se na kliniku za lečenje od zavisnosti, i svake nedelje prisustvovao je okupljanjima lečenih alkoholičara. Pre pet godina podvrgao se komplikovanoj operaciji srčanih zalistaka. Prethodno je okončao drugi brak sa Maršom Gers, upravo zbog opijanja, iako je tada već bio trezan. S njom je imao dvoje dece. Treći put oženio se 2011. godine. U dogovoru sa porodicom i suprugom Suzan Šnajder, početkom jula ponovo je otišao na rehabilitaciju u Minesotu, ovog puta iz preventivnih razloga, da se ne bi ponovo odao porocima. Oni su, na kraju, ipak porazili slavnog glumca koji je za milione obožavalaca bio živi antidepresiv, koji je verovao da "ima mnogo sjajnih stvari na svetu i da čak i greške mogu da budu divne". Decenijama je zasmejavao druge, a onda odustao i poklekao pred sopstvenim demonima. Depresija je tihi i nevidljivi ubica, zaključuju holivudske kolege, dok se teška srca opraštaju od kralja komedije. Ali, možda ga nisu dovoljno ozbiljno shvatili kada je jednom prilikom rekao da je komedija samo glumljenje optimizma.

Piše: Snežana Ilić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: Robin Vilijams