Sofija Loren: Legendarna glumica napunila 80 godina

Sofija Loren: Legendarna glumica napunila 80 godina

Autor: | 21/09/2014

0

Legenda filma, Italijanka Sofija Loren napunila je juče 80 godina. Prešla je put od siromaštva do luksuza, od neuspeha na Izboru za mis do svetski poznate lepotice i uspešne glumice. I dalje ostavlja bez daha.

Sa samo 14 godina prijavila se na Izbor za mis Italije.

Međutim, siromašna devojčica iz Rima, koja je odrasla nadomak Napulja uspela je samo da se plasira u uži izbor velikog takmičenja.

Nasledila je od majke želju da postane glumica pa je počela da ide na časove glume. Ubrzo je dobila prvu ulogu.

Posle nekoliko sitnijih angažmana poput role robinje u ostvarenju Kvo vadis iz 1952. godine uloge su počele da se nižu.

Plenila je lepotom gde god bi se pojavila. Zaljubila se u producenta Karla Pontija i već sa 23 godine se za njega i udala.

To što je 27 godina stariji Karlo bio razveden (što italijanski zakon tada nije priznavao) primoralo ih je da se razvedu.

Venčali su se drugi put 1966. godine. Dobili su dva sina, a danas je Sofija ponosna baka četvoro unučića.

Kada je 1962. osvojila Oskara za italijansku ratnu dramu La Ciociara postala je prva glumica u istoriji koja je dobila priznanje Američke filmske akademije izvan engleskog govornog područja.

Igrala je u poslednjem filmu koji je režirao Čarli Čaplin, ostvarenju Grofica iz Hongkonga.

Damskim držanjem, elegantnim hodom i uskom odećom koja joj stoji kao salivena, ova italijanska lepotica i dalje izaziva divljenje.

Kako bi obeležila svoj 80. rođendan, Sofija Loren je napisala memoare, koji će biti objavljeni krajem godine. U knjizi je iskreno pisala o svom putu od siromaštva do ogromne slave, glamura i bogatstva.

Izvor: RTS

Foto: JLP

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: sofija loren