Oprezno, i zdrave namirnice mogu da štete zubima i lepom osmehu

Oprezno, i zdrave namirnice mogu da štete zubima i lepom osmehu

Autor: | 30/09/2014

0

Iako zdrava, hrana koja prija organizmu, jača imunitet ili ubrzava oporavak, često može da šteti zubima i lepom osmehu

Iako zdrava, hrana koja prija organizmu, jača imunitet ili ubrzava oporavak, često može da šteti zubima i lepom osmehu. Imajući to u vidu, stomatološki stručnjaci navode nekoliko najčešće korišćenih namirnica sa kojima treba biti oprezan.

Citrusi, odnosno narandže i limun, iako od izuzetne važnosti za održavanje kolagena u desnima, mogu da budu kontraproduktivni ukoliko se preterano koriste. Jer, u stalnom dodiru sa zubima mogu nepovratno da omekšaju i oštete zubnu gleđ. Da se to ne bi dogodilo, ne treba konzumirati više pomorandži u toku dana, niti piti puno vode sa limunom.

Bademi su bogati vitaminom E i dobrim mastima, a u organizmu vrlo brzo stvaraju osećaj sitosti. Međutim, prilikom njihovog grickanja treba biti oprezan, jer zbog čvrstoće mogu da izazovu naprslinu zuba.

Kisele namirnice sadrže malo kalorija i daju poseban osećaj kada je reč o ukusu. Međutim, zbog visokog procenta sirćeta, one mogu da smanje količinu minerala u zubima. Uz to, kisela hrana često u sebi sadrži i šećer koji može da dovede do karijesa.

Suvo voće takođe treba uzimati u umerenijim količinama zbog izuzetno visoke koncentracije šećera. Ovo voće je korisno za organizam, ali njegovi šećeri nalepljeni na zubima predstavljaju idealnu podlogu za naseljavanje bakterija i nastanak karijesa.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin